7 december 2010

PRESSTOP Tvisten SF/Astrid Lindgrens familj till rättssalen

Den segslitna tvisten mellan SF och Astrid Lindgrens arvingar om albumet Jul i Astrids värld, släppt 2006, kommer att avgöras i Stockholms tingsrätt.”Det är väldigt, väldigt tråkigt att det här måste gå till domstol, säger SF:s vd Rasmus Ramstad”, till TT-Spektra.

Det var till julen 2006 som det dubbla albumet Jul i Astrids värld släpptes som en del av samarbetet mellan SF – som marknadsför Astrid Lindgrens verk – och dåvarande Bonnier Amigo Music. På albumet presenteras Lindgrens välbekanta julberättelser, men albumet innehåller också en skiva med julsånger. Lindgrens arvingar i familjeföretaget AB Saltkråkan hävdade snart att paketeringen inte följde uppgörelsen, och tvisten har pågått i mer än tre år. Om några veckor avgörs den i Stockholms tingsrätt.

Lindgrens dotterson Nils Nyman, vd i AB Saltkråkan, säger till TT att det ”viktigt att sätta ned foten” och fortsätter:

– Astrid Lindgren var själv väldigt noga med att man inte petade i hennes verk. Vår uppgift är att se till att hennes verk inte förvanskas eller utnyttjas på sätt som inte stämmer överens med Astrids vilja, säger Nyman.

SF:s Rasmus Ramstad tillägger om försöken att lösa tvisten utanför rättssalen:

– Vi har försökt, men det har inte låtit sig göras, säger Rasmus Ramstad.

Utöver julskivan handlar tvisten också om royaltyersättning för ett 20-tal andra cd-skivor. Enligt Saltkråkan är SF skyldigt bolaget flera miljoner kronor.

– Vi menar att ersättningen är reglerad i avtal som finns, och vi betalar i enlighet med de avtalen, säger Rasmus Ramstad till TT.

När TT frågar Nyman om tvisterna skadat samarbetet svarar han:

– Det är klart att det gör, det är inget att snacka om. Men vi vill se att vi någon gång i framtiden kommer tillbaka till ett bra samarbete.

Lars Nylin