2 december 2010

GRAMMY Rekordmånga svenska nomineringar

Robyn, RedOne, Max Martin, Axwell, Ann-Sofie von Otter och Norrbotten Big Band är alla nominerade till nästa års amerikanska grammygala. Med nomineringar i flera olika kategorier och genrer innebär detta de största svenska framgångarna någonsin i sammanhanget.

Robyn är nominerad i kategorin Årets bästa danslåt för Dancing On My Own. Hon tävlar där mot Rihanna, Lady Gaga, La Roux och Goldfrapp.
Detta är andra gången Robyn är grammynominerad. För två år sedan var hennes Robyn [Konishiwa] nominerad i kategorin Årets bästa dans-/electronicaalbum,

RedOne är nominerad till priset Årets producent och som producent av Lady Gagas nominerade album The Fame Monster.
RedOne vann redan förra året en Grammy för Årets bästa danslåt: Lady Gaga Poker Face.

Max Martin är nominerad som en av producenterna på Katy Perrys album Teenage Dream, en skiva som även kan vinna priset för Årets album.

Producenten och dj:n Axwell är nominerad för Årets bästa remix.

Ann-Sofie von Otter är nominerad som Årets bästa klassiska artist. Hon har tidigare vunnit priset tre gånger, senast för sju år sedan.
.
I kategorin Best Instrumental Composition / A Composers Award for an original composition är Tim Hagans nominerad för Norrbotten Big Bands inspelning Box of Cannoli på det New York-inspelade albumet The Avatar Sessions [Fuzzy Music].
– Jag är mycket stolt tillsammans med alla NBB:s musiker som är en stor del av den nomineringen. De spelar nämligen alldeles fantastisk! säger Norrbotten Big Bands orkesterchef Mirka Siwek.
– Tim Hagans och jag pratade i natt om och vi gläds verkligen med tanke på att få chansen att tävla om en amerikansk Grammy i början av år 2011!

Grammygalan äger rum den 13 februari 2011 i Los Angeles.

Eminem är nominerad till hela tio priser. Singer-songwritern Bruno Mars har sju nomineringar och Jay-Z, Lady Antebellum samt Lagy Gaga har sex nomineringar var.

Claes Olson