30 november 2010

BMG Rights köper Chrysalis

Musikförlaget Chrysalis, ett av Englands största oberoende förlag, har köpts av BMG Rights Management. Prislappen blev 1,1 miljarder. Det är ännu för tidigt att spekulera i vad detta innebär för de inblandade bolagens svenska kontor.

Under hösten har engelska Chrysalis inte gjort någon hemlighet av att man var till salu. I branschskvallret har det hetat att BMG, Warner Music och holländska Imagem fanns bland intresserade potentiella köpare. Men i helgen det stod det klart att det blev tysk-amerikanska BMG Rights Management som blir ny ägare av Chrysalis, prislappen ska ha blivit ca 107 miljoner pund.

BMG Rights VD Hartwig Masuch kommenterar:

– Köpet av Chrysalis inebär ett viktigt steg framåt för oss i vår strategi att skapa en stor global verksamhet i musikrättigheter. Chrysalis omfattande katalog passar utmärkt ihop med vår existerande verksamhet.

Chrysalis styrelseordförande och grundare Chris Wright säger att försäljingen innebär slutet på en era för Chrysalis, som han startade ihop med Terry Ellis för mer än 40 år sedan:

– När vi nu fortsätter tillsammans i nästa kapitel i historien om Chrysalis är jag stolt över såväl våra meriter och våra framtida möjligheter i en bransch där Chrysalis varit innovativa pionjärer.

Ur svenskt branschperspektiv innebär köpet rimligen förändringar för såväl personalen på BMG Rights som på Air/Chrysalis, men företrädare för dessa kontor ansåg på tisdagen att det var för tidigt för spekulationer. MI återkommer om nyheten under veckan.

Lars Nylin