29 november 2010

NORDIC MUSIC PRIZE De svenska kandidaterna presenterade

Det nyinstiftade musikpriset Nordic Music Prize – som ska kora Nordens bästa album under 2010 – närmar sig skarpt läge. En jury har utsett 25 kandidater och ett 50-tal branschpersoner röstar nu bland dessa.

De 25 svenska titlarna har valts av en jury bestående av Jan Gradvall, Cecilia Ancker, Elin Unnes, Helen McLaughlin och Ingmari Pagenkemper, alla från skilda håll inblandade i den svenska musikscenen. I nästa steg röstar nu ett 50-tal branschpersoner – från media, skivbolag, arrangörer, etc – bland dessa alternativ.

I ett pressmeddelande inför röstningsprocessen sägs: ”Det norska initiativet Nordic Music Prize är tänkt att bli Nordens motsvarighet till engelska Mercury Prize, ett musikpris som inte tar hänsyn till något annat än kvalitet och där enbart personer i branschen som verkligen lyssnat på alla (eller nästan alla) nya album under året får vara med och rösta.”

Journalisten Jan Gradvall, som fungerar som juryns ordförande, säger till MI om urvalsprocessen:

– Kan inte tala för hela juryn utan enbart för mig själv, men om jag skulle jag gjort en lista som enbart byggde på min egen smak skulle jag haft med Säkert!-albumet med Facit. Men det faktum i åtanke att först en nordisk jury och därefter en brittisk ska förstå skivornas storhet valde jag att avstå från den. Däremot har ju till exempel Dungen visat att svenskspråkiga album absolut kan förstås internationellt. Däremot tror jag till exempel inte att Ulf Lundell någonsin kommer att vinna Nordic Music Prize.

10 svenska album kommer att gå vidare till ett kval som hålls i Oslo i mitten av december. Ur de totalt 50 album som bedöms då skickas 12 till en jury i London, som väljer vinnaren.
Årets 25 svenska album (utan inbördes ordning!) som går vidare i första omgången av Nordic Music Prize:

Robyn — Body talk
The Tallest Man On Earth — The wild hunt
The Amplifetes — The Amplifetes
Ghost — Opus eponymous
Drivan — Disco

Bandjo — Bandjo
Swedish House Mafia — Until one
First Aid Kit — The big black & the blue
Familjen — Mänskligheten
Anna von Hausswolff — Singing from the grave

Oskar Linnros — Vilja bli
CEO — White magic
Ikons — Ikons
Radio Dept — Clinging to a scheme
Dungen — Skit i allt

Moto Boy — Lost in the call
Fatboy — Overdrive
Lisa o Piu — Behind the bend
Wildbirds & Peacedrums — Rivers
Watain — Lawless darkness

Håkan Hellström — 2 steg från Paradise
Johnossi — Mavericks
This Is Head — 0001
JJ — No 3
Concretes — WYWH

Vinnaren i Nordic Music Prize utses i en gala i Oslo i samband med by:Larm i februari 2011.

Lars Nylin