23 november 2010

IN MEMORIAM Johan Ström

match mot en cancersjukdom. En kamp som han öppet och rörande berättat om under året på sin egen blogg. Alla människor som i den åldern slits bort av denna djävulska sjukdom är tragedier av ofattbara mått. Men efter att ha läst om Johans kamp, inklusive hur han nyligen berättat för sina två små barn om att sjukdomen var obotlig, blev just detta besked extra hårt.

Johan Ström började på Warner Musics lager redan i mitten av 1980-talet, som tonåring. Senare var han först telefon- och senare utesäljare och en tid även key account manager med storkunden Åhléns som en specialitet. Han lämnade Warner år 2007 i samband med att det bolaget gick genom en av skivbranschens många omorganisationer, han hade då jobbat i 22 år på bolaget. De sist åren innan sjukdomen band honom vid hemmet arbetade han för CD och DVD-grossisten JGS och även med egen skivimport.

Själv minns jag Johan främst för hans franka, konstruktiva kommentarer under otaliga säljmöten. I synnerhet under skivbranschens gyllene år kunde A&R-folk som undertecknad komma till säljmöten med – ärligt talat – ganska hopplösa projekt, men som säljarna ändå avkrävdes storverk omkring. Johan hade alltid ett leende på lut, men hans recensioner kunde vara mycket dräpande. Å andra sidan var han en sådan säljare som på egen hand skapade storsäljare bara han fick vettiga arbetsredskap.

Men allra mest minns jag ändå Johan för hans dedikation till AIK. Den kärleken han kände för Allmänna idrottsklubben gjorde att även jag, som generellt har svårt för sturska 08-klubbar, stundtals veknade. Därför är det en gnutta tröst att veta att bland de sista glädjeämnena i Johans liv fanns insikten att AIK dels klarade sig kvar i allsvenskan i fotboll, dels inledde Elitserien i ishockey långt mycket bättre än vad ens Johan kunde ha hoppats på.

Johan Ström efterlämnar hustru och två små barn.

Lars Nylin

match mot en cancersjukdom. En kamp som han öppet och rörande berättat om under året på sin egen blogg. Alla människor som i den åldern slits bort av denna djävulska sjukdom är tragedier av ofattbara mått. Men efter att ha läst om Johans kamp, inklusive hur han nyligen berättat för sina två små barn om att sjukdomen var obotlig, blev just detta besked extra hårt.

Johan Ström började på Warner Musics lager redan i mitten av 1980-talet, som tonåring. Senare var han först telefon- och senare utesäljare och en tid även key account manager med storkunden Åhléns som en specialitet. Han lämnade Warner år 2007 i samband med att det bolaget gick genom en av skivbranschens många omorganisationer, han hade då jobbat i 22 år på bolaget. De sist åren innan sjukdomen band honom vid hemmet arbetade han för CD och DVD-grossisten JGS och även med egen skivimport.

Själv minns jag Johan främst för hans franka, konstruktiva kommentarer under otaliga säljmöten. I synnerhet under skivbranschens gyllene år kunde A&R-folk som undertecknad komma till säljmöten med – ärligt talat – ganska hopplösa projekt, men som säljarna ändå avkrävdes storverk omkring. Johan hade alltid ett leende på lut, men hans recensioner kunde vara mycket dräpande. Å andra sidan var han en sådan säljare som på egen hand skapade storsäljare bara han fick vettiga arbetsredskap.

Men allra mest minns jag ändå Johan för hans dedikation till AIK. Den kärleken han kände för Allmänna idrottsklubben gjorde att även jag, som generellt har svårt för sturska 08-klubbar, stundtals veknade. Därför är det en gnutta tröst att veta att bland de sista glädjeämnena i Johans liv fanns insikten att AIK dels klarade sig kvar i allsvenskan i fotboll, dels inledde Elitserien i ishockey långt mycket bättre än vad ens Johan kunde ha hoppats på.

Johan Ström efterlämnar hustru och två små barn.

Lars Nylin

På måndagen förlorade Johan Ström sin match mot en cancersjukdom. Ström, i många år säljare på Warner Music, var bara 41 år. MI:s Lars Nylin arbetade i tio år med Ström och har skrivit en minnestext.

match mot en cancersjukdom. En kamp som han öppet och rörande berättat om under året på sin egen blogg. Alla människor som i den åldern slits bort av denna djävulska sjukdom är tragedier av ofattbara mått. Men efter att ha läst om Johans kamp, inklusive hur han nyligen berättat för sina två små barn om att sjukdomen var obotlig, blev just detta besked extra hårt.

Johan Ström började på Warner Musics lager redan i mitten av 1980-talet, som tonåring. Senare var han först telefon- och senare utesäljare och en tid även key account manager med storkunden Åhléns som en specialitet. Han lämnade Warner år 2007 i samband med att det bolaget gick genom en av skivbranschens många omorganisationer, han hade då jobbat i 22 år på bolaget. De sist åren innan sjukdomen band honom vid hemmet arbetade han för CD och DVD-grossisten JGS och även med egen skivimport.

Själv minns jag Johan främst för hans franka, konstruktiva kommentarer under otaliga säljmöten. I synnerhet under skivbranschens gyllene år kunde A&R-folk som undertecknad komma till säljmöten med – ärligt talat – ganska hopplösa projekt, men som säljarna ändå avkrävdes storverk omkring. Johan hade alltid ett leende på lut, men hans recensioner kunde vara mycket dräpande. Å andra sidan var han en sådan säljare som på egen hand skapade storsäljare bara han fick vettiga arbetsredskap.

Men allra mest minns jag ändå Johan för hans dedikation till AIK. Den kärleken han kände för Allmänna idrottsklubben gjorde att även jag, som generellt har svårt för sturska 08-klubbar, stundtals veknade. Därför är det en gnutta tröst att veta att bland de sista glädjeämnena i Johans liv fanns insikten att AIK dels klarade sig kvar i allsvenskan i fotboll, dels inledde Elitserien i ishockey långt mycket bättre än vad ens Johan kunde ha hoppats på.

Johan Ström efterlämnar hustru och två små barn.

Lars Nylin

På måndagen förlorade Johan Ström sin match mot en cancersjukdom. Ström, i många år säljare på Warner Music, var bara 41 år. MI:s Lars Nylin arbetade i tio år med Ström och har skrivit en minnestext.

I måndags kväll var jag på väg hem från Milano efter att ha varit där och avnjutit en spektakulär match med Zlatan Ibrahimovic i huvudrollen. När jag vid landningen skrev in en rapport på Facebook kom kommentarerna snabbt, som det går till i det sammanhanget. Men denna gång kom ingen vass åsikt från Johan Ström.
Johan, under tio år arbetskamrat med undertecknad på Warner Music, var oftast en av de snabbaste att hugga på mina fotbollsinlägg i det sociala nätverket – så jag befarade det värsta.

Mycket riktigt kom snart beskedet, Johan hade 41 år ung förlorat sin

Foto: Johanna Strindlund