16 november 2010

SMFF-GALAN årets vinnare

Den åttonde årgången av Musikförläggarnas Pris har precis avrundats under Berns kristallkronor. Galan inleddes traditionsenligt med en trerätters festlunch för de 400 speciellt inbjudna gästerna. Därefter tog prisutdelningen vid, galant ledd av konferencier Ola Håkansson och bisittare Martin Ingeström, varvat med artistuppträdanden på scen.

Under klang och jubel delades det ut vackra och tungt vägande priser (en glasglob designad av glaskonstnär Bertil Vallien) till tio stycken upphovsmän- och kvinnor, som berikat Sverige och världen med sitt musikskapande under det gånga året.

Årets stora vinnare var utan tvekan Nadir ”RedOne” Khayat, som till stående ovationer kammade hem vinsterna för Årets Kompositör och Årets Låt och dessutom vann för Årets Mest Spelade Låt (Lady Gagas Bad Romance). ”RedOne” – som rest in från Los Angeles för att närvara vid galan – tog emot sina priser från, i nämnd ordning, Joey Tempest, Linda Sundblad och Gry Forssell. Tempest medverkade via länk från turnén i Sydamerika och ”RedOne” själv berättade den härliga historien om deras första möte. Europe var en gång ”RedOnes” stora idoler och en bidragande orsak till att han bestämde sig för att flytta till Sverige och jobba med musik.

Årets Hederspris delades i år ut till Per Gessle. Låtskrivaren Gessle, med fyra USA-ettor, 60 miljoner sålda skivor och en lika lång som framgångsrik karriär, var förstås på plats och tog emot priset av mannen som en gång fastnade för en demo från ett okänt popband från Halmstad; Kjell Andersson, A&R på skivbolaget EMI.

Efter flera tuffa juryomröstningar med samma jämna resultat fick priset för Årets Textförfattare denna gång delas av två; Oskar Linnros och Markus Krunegård. Dubbelt upp att göra med tunga priser för prisutdelaren Petter.

Priset för Årets Konstmusikpris kammarmusik tilldelades kompositören och musikern Svante Henryson. Hans Sonat för soloviolin är specialskriven för violinisten Cecilia Zilliacus, som påpassligt delade ut priset till Henryson.

Årets Internationella framgång delades ut till låtskrivarduon Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster, för deras världsomspännande låtframgångar med bl.a. Pink, Britney Spears och Adam Lambert. Priset togs emot av ”Shellback” och delades ut av Lisa Miskovsky.

Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera tilldelades Victoria Borisova-Ollas, för hennes Golden Dances of Pharaohs för klarinett (specialskrivet till klarinettisten Martin Fröst) och orkester och priset delades ut av Helena Wessman, VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker AB.

Till Årets Nykomling korades Anna von Hausswolff, som medverkade via länk direkt från sin pågående turné.

Priset delades ut av Ebbot Lundberg.

Några mycket uppskattade inslag under galan var förstås de artister som gjorde exklusiva uppträdanden. Inledde gjorde violinisten Cecilia Zilliacus, som tillsammans med gitarristen Mats Bergström framförde ett stycke av Astor Piazzolla. Därefter fick vi stifta bekantskap med den nytända stjärnan Sebastian Wijk, som framförde ett akustiskt nummer. Galan avslutades av Oskar Linnros med band, som trots väntande flyg till en konsert i Visby tog sig tid att bjuda på några låtar. SMFF delade även i år ut stipendium på 25000 kronor vardera till vinnarna i konstmusikkategorierna samt till Årets Nykomling.

Vinnare av Musikförläggarnas Pris 2010;

Årets Kompositör – Nadir ”RedOne” Khayat(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Textförfattare- Oskar Linnros och Markus Krunegård (Universal Music Publishing och Peermusic)
Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera – Victoria Borisova-Ollas
Golden Dances of Pharaohs, för klarinett och orkester (Universal Edition/Unischott Scandinavia)

Årets Konstmusikpris – kammarmusik- Svante Henryson
Sonat för Soloviolin(Manus)

Årets Internationella framgång – Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellack" Shuster (Maratone/Kobalt Music Scandinavia)

Årets Låt – Bad Romance– Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Nykomling Anna von Hausswolff
(Manus)

Årets Mest Spelade Låt- Bad Romance – Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Hederspris – Per Gessle

Lars Nylin