11 november 2010

MUSIKSVERIGE Nya intresseorganisationen presenterade sig på releasefest

I tisdags kväll bjöd musikbranschens nya intresseorganisation Musiksverige in till releasefest på Restaurang 1900 i Stockholm. Under ledning av journalisten Anders Rydell presenterade den nytillträdda vd:n Elisabet Widlund sig själv och organisationen för branschen. Dessutom stod en både intressant och inspirerande paneldebatt med bl.a Marie Dimberg på programmet.

Närmare par hundra nyfikna personer fanns på plats i Restaurang 1900:s avdelning Kåken när Musiksverige och dess uppdragsgivare och grundare firade att den kommersiella svenska musikbranschen nu har fått en gemensam plattform för samarbete och kommunikation. DJ Emelie Thorén från Nöjesguiden, DN På Stan och bloggen Popmorsa spelade ”varannan svensk" och stämningen var hög.

Journalisten Anders Rydell inledde med ett scensamtal med Elisabet Widlund. På ett personligt sätt presenterade Musiksveriges nya vd sig själv och sin bakgrund i musiken innan hon på ett förtroendeingivande sätt drog upp planerna och riktlinjerna för den nya organisationen samt berörde de viktigaste frågorna i agendan.

Efter en kort paus följde så en ytterst vital paneldebatt med Marie Dimberg (manager på D&D för bl.a Roxette, Agnes, Peter Jöback och Lisa Miskovsky), webbforumet Netopias redaktör Per Strömbäck och P3 Populärs programledare Hanna Fahl.

Panelen hade till uppgift att diskutera musikbranschens roll i den politiska debatten – Hur kom det sig att musikbranschen blev ”the bad guys” och hur ska man göra för att starta om på nytt? – och gjorde det på ett rättframt engagerande sätt som flera gånger drog ner såväl applåder som skrattsalvor.

Musiksverige lanserades för två veckor sedan och är en intresseorganisation grundad av SAMI (Svenska Artister och Musikers Intresseorganisation), Musikerförbundet; SYMF (Sveriges Yrkesmusikerförbund), STIM (Svenska Tonsättares Internationella musikbyrå), FST (Föreningen Svenska Tonsättare), SMFF (Svenska Musikförläggareföreningen); SKAP (Föreningen Svenska Kompositörer av Populärmusik), IFPI Svenska Gruppen (International Federation of the Phonographic Industry) och SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter). Musiksverige arbetar aktivt för att inkludera fler organisationer.

Claes Olson

Länk:
www.musiksverige.org