8 november 2010

4 SNABBA med Per Lindholm, på listtoppande Svedala

Svedala Music startades tidigt 2009 som en del av ett samarbetsavtal mellan Sony Music och bolaget Mr Radar Music. Bakom Mr Radar står bl.a. Per Lindholm, som innan detta var branschbekant A&R-ansvarig på just Sony. Första albumet på Svedala-etiketten, Melissa Horns Säg ingenting till mig, nådde albumlistans fjärde plats. New Orleans, det nya albumet från Bo Kaspers Orkester, toppar just nu albumlistan. MI har pratat med Per Lindholm på Mr Radar/Svedala.

Två försök och två listtoppande plattor. Kort sagt: hur bär ni er åt?

– Vi sitter, trots ett tätt samarbete med Sony, i egna lokaler där vi känner att vi fullt ut kan koncentrera oss på den kreativa processen. Att ge de fantastiska artister vi har förmånen att jobba med dem bästa förutsättningarna som möjligt för att spela in musik som engagerar och skapar känslor. Sedan har vi som sagt ett fantastiskt samarbete med alla på Sony som såklart också har en stor del i detta

Hur har Svedala-projekt utvecklat sig från den ursprungliga planen tidigt 2009 till det som faktiskt blivit? Några konkreta riktningsändringar under resans gång?

– Det känns som vi håller oss ganska bra till planen d.v.s. att parallellt jobba med artister som sjunger på svenska, med bra texter för en nordisk publik som t.ex. Melissa, Bo Kaspers Orkester och Peter LeMarc, samtidigt som vi gör en medveten satsning mot en internationell marknad med nysigningar som Mads Langer, Carpark North och Jonas Myrin. Vi tog ett tidigt beslut att scouta i hela norden och både Mads Langer och Carpark North har vi hittat i Danmark.

Vad har ni på gång härnäst?

– Just nu är det bra respons på Carpark North i GAS och Finland och de kommer bl.a. följa upp vårens turné de gjorde med 30 Seconds to Mars med fler spelningar i Europa i december.

– Mads Langer har haft en 1:a i Italien i sommar med You´re Not Alone och den är nu nummer 13 på holländska radiolistan med pil uppåt. Den kommer även att släppas i Sverige snart och album någon gång i vår. Hasse Breitholtz (VD för Sony Music MI:s anmärkning), Sonys Europachef Kevin Lawrie och högsta musikchefen i USA, Richard Sanders har alla fallit för Mads begåvning och är engagerade i vårt arbete med honom. Sony-release i hela Europa är garanterad vilket är fantastiskt kul! London-baserade svenska artisten Jonas Myrin spelar vi nu in med bl.a. Christian Walz och Peter Kvint som producenter, albumsläpp blir sen vår eller tidig höst.

Är Svedala heltidsprojekt för dig eller gör du även annat åt Sony Music?

– Det är ett heltidsprojekt!

Lars Nylin

De två första albumen från Sony-lierade Svedala Music – Melissa Horn och nu Bo Kaspers Orkester – har båda nått toppnoteringar. MI har frågat Per Lindholm på Svedala om hur de jobbar och vad de gör härnäst.

Per Lindholm.

Per Lindholm.

Sony Musics VD Hasse Breitholtz och Mr Radar Music: Torbjörn Sten, Per Lindholm och Daniel Larsson.