26 oktober 2010

by:Larm startar det första nordiska skivpriset

Med brittiska Mercurypriset som förebild instiftar den norska festivalen by:Larm nu Nordic Music Prize. En jury bestående av brittiska journalister och branschpersonligheter leds av Andres Lokko.

På de brittiska öarna har Mercury Prize sedan 1992 varit ett prestigefullt pris där en expertjury utser årets bästa album (2010 vann The xx). Nu får Norden en motsvarighet när norska festivalen/branschmötesplatsen by:Larm grundar Nordic Music Prize. Priset på 200 000 svenska kronor kommer att delas ut vid by:Larm 2011 den 19/2 och de 12 nominerade annonseras 5/1.

Juryn under ledning av den Londonbaserade svenske journalisten Andres Lokko är en mix av brittiska journalister och branschpersoner. Mest kända är kanske Laurence Bell (ägare av Domino Records), Rob Young (Uncut, The Wire) och Jeanette Lee (ägare av Rough Trade Records och f.d. medlem i gruppen P.I.L). Ordförande för den jury som ska utse de svenska bidragen blir journalisten Jan Gradvall.

Andres Lokko kommenterar:

– Ledordet är seriositet och ett vidöppet sinne. Med en jury som består av några av Europas med respekterade musikälskare kommer Nordic Music Prize endast att se till musikens kvalitéer och nyskapande ambitioner. Det är något som aldrig funnits i Norden – eller ens i något enskilt nordiskt land tidigare. Dessutom känns också prisets och juryns gränsöverskridande ambitionsnivå oerhört modern och nödvändig – nästan politisk! – i dessa tider då vi omges av en allt stegrande småsinthet och nationalism.

Initiativtagarna säger i ett pressmeddelande:

Med priset hoppas by:Larm knyta samman nordisk musikbransch, samt att fokusera på nordisk musik och albumformatet som konstform.”

Lars Nylin