30 september 2010

Stora radiopriset 2010

Igår kväll delade Radioakademin ut Stora Radiopriset på Radiogalan på Chinateatern i Stockholm. Årets hederspris tilldelades Claes af Geijerstam (bilden). Nielsen Musics pris för årets mest spelade låt tilldelades Salem Al Fakir för Keep On Walking.

STORA RADIOPRISET 2010
Årets Hederspris – Claes” Clabbe” af Geijerstam
Motivering: Musik har alltid varit en hörnpelare i radions utbud. Karriärer, succéer och musikalisk framgång har skapats genom etern. Med en unik profil och imponerande bredd – som artist, radiopratare och stilskapare – har han på olika sätt influerat musiken i svensk radio sedan 1960-talet. Och, han är nog Sveriges största DJ genom discotiderna-hela svenska folkets ”Clabbe”.

Årets Rookie – Jonatan Unge, Sveriges Radio P3/Malmö
Motivering: Han är inte främmande för några ämnen eller människor. Allt och alla tar han sig an med mycket stort självförtroende och befriande humor.

Årets Morgonprogram – Äntligen Morgon, Mix Megapol SBS Radio
Motivering: Fortfarande det morgonsällskap som håller högst klass. Professionellt och intelligent utan flams och med, dessutom, den högsta humornivån av alla.

Årets Reportage – Kölnkonserten Anton Karis Sveriges Radio P1/Ekot
Motivering: Reportaget hakar fast i lyssnaren, lika oförglömligt som musiken som porträtteras. Magiskt – i alla led. Det öppna fönstret i Gamla stan, den tunga indiska natten, raspet från LP-skivan under kärleksmötena… intima bilder som kunde blivit snaskiga, vore det inte för radions integritet – och den skicklige reportern bakom underverket.

Årets Underhållning – Lilla Al-Fadji i P3, Sveriges Radio/Munck AB
Motivering: Charmig konfrontation. Fnissig provokation. Föredömligt liten. Föredömligt cool. Radions roligaste dialekt och röst.

Årets Musik – Tyst för fan / Historien om Ebba Grön av Karin Forsmark och Rickard Nerbe, Sveriges Radio Göteborg
Motivering: För en lärorik och underhållande resa bakåt i tiden. Och, inte minst, gudomlig musik!

Årets kanalprofilering – Radio 107,5 SBS Radio
Motivering: Ett helhetsgrepp som lyckas med att skapa en nostalgitripp dag efter dag.

Årets folkbildare – Matens pris av Daniel Öhman och Malin Olofsson / Sveriges Radio Ekot
Motivering: Ekots personliga och kunniga reportrar tar lyssnaren med ut på en global resa full av spänning och ny kunskap. Resultatet är en svindlande insikt om hur vi roffar åt oss på andras bekostnad, trots att vi tror att vi gör rätt.

Årets Public Service – Elin – mitt sorgliga liv av Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco, Sveriges Radio/Generation Z/Ekot
Motivering: I all sin lågmäldhet, slår den till rakt i hjärtat och blottar de oerhörda konsekvenser ett systems handlande, eller brist på handlande, får för en enskild och utsatt människa.
Mitt i det nattsvarta, när det är på gränsen till outhärdligt att fortsätta lyssna, kan man bara önska att, det faktum att historien berättas för oss, resulterar i framtida handling och förändring och att en 13-årig flickas sorgliga liv, trots allt, inte varit alldeles förgäves.

Årets PLR-station – Bandit Rock. MTG Radio
Motivering: Tydlig och kaxig som har vuxit till en stor radiostation med hängiven publik. Det rockar fortfarande fett.

Årets Närradio – Radio UPF, Radio AF
Motivering: För en journalistisk nyfikenhet och engagemang i frågor som ligger i tiden men lätt blir dagsländor i utrikesbevakningen. Det inger hopp om radiojournalistikens framtid.

Årets Specialpris – Radiosporten, Sveriges Radio
Motivering: Årets pristagare har under alla år på ett excellent sätt förmått leva upp till radions signum om snabbhet, enkelhet och direkthet. Svenskarna kräver en snabb och kvalitativ sportrapportering. I hård konkurrens från andra medier gäller det att behålla publikens öra och hjärta. Redaktionens legendariska medarbetare har under årtionden fått oss att skratta, gråta, jubla och känna stolthet över alla idrottsframgångar för Sverige.

TNS-SIFO:s pris – Årets mest populära programledare
Bästa kvinnliga programledare: Lotta Bromé – Sveriges Radio
Bästa manliga programledare: Adam Alsing – Mix Megapol
TNS SIFO har på uppdrag av Radiogalan 2010 genomfört en undersökning avseende svenskarnas syn på vem som varit den bästa programledaren i radio under det senaste året. Frågan ställdes enligt följande: "Vem tycker du har varit den bästa programledaren i radio under det senaste året?" Totalt har drygt 100 programledare namngivits.

Nielsen Musics pris – Årets mest spelade svenska låt
Salem Al Fakirs Keep On Walking var enligt Nielsen Music den mest spelade svenska låten i radion under det senaste året och spelades inte mindre än 6 946 gånger sedan Radiogalan förra året. På andra respektive tredje plats kom Robyn Dancing On My Own och Darin Viva la vida.

Radiogalan och Radiodagen organiseras av radioföretagen Sveriges Radio, UR, MTG Radio och SBS Radio i samarbete med Radioakademin, som är en ideell förening bildad 1992. Föreningen har till syfte att främja radiomediets utveckling, bland annat genom att sprida kunskap och information samt genom experiment och forskning. Radioakademin vill på individuell nivå även fungera som nätverk för alla som på något sätt arbetar med radio.

Radioakademins nomineringsjury består av ”70 kompetenta radioälskare”. Samtliga namn finns publicerade på föreningens hemsida.

Claes Olson