21 september 2010

4 SNABBA Hans Edler

Hans Edler tillhör den svenska musikscenens verkliga veteraner. I slutet av 50-talet spelade han gitarr i sitt första band och redan 1966 utnämndes han till ”legendar”. 44 år senare är han fortfarande aktiv i branschen både som artist, bokare och skivbolagschef. I höst är han bl.a aktuell med en turné, en konsert-dvd och singeln Black Fender på den egna etiketten Hans Edler Musik.

Förra året firade du 50-årsjubileum som artist. Det är i år 47 år sedan du skivdebuterade med bandet Ghost Riders och 45 år sedan du låg på Kvällstoppen och Tio i Topp med We Fours Remember. Du spelar fortfarande samma klassiska 60-talspop och visar inga som helst tecken på att vilja lägga av. Hur orkar du?
– Ja, det är sant. Remember låg både som bäst tvåa på Tio i Topp och Kvällstoppen och etta på Sverigelistan 1966 och jag håller fortfarande på. Jag minns att Bildjournalen gjorde en intervju med mig det året och om jag inte minns fel så tyckte dom att jag var en legendar med – hör och häpna! – nio år i musikbranschen.
– Jag tror att jobba med musik är en livsstil, oavsett om man hanterar musikinstrument eller arbetar med musik på något annat sätt. Och all den glädje jag upplever från publiken på mina konserter får mig att glömma bort ålder.
– Dessutom så har jag alltid idrottat och varit sparsam med allt onyttigt som förstör konditionen. Det gör att jag orkar med. Jag har lovat min publik ytterligare tio år på scenen.

I fjol klättrade du både högt och länge på listorna med albumet Remember The 60’s [Hans Eder Musik], som låg 14 veckor på SverigeTopplistan. Du verkar ha en både stor och trogen publik?
– Jag finns där för min publik och jag är alltid nåbar 24 timmar om dygnet. Efter konserterna pratar jag alltid med publiken en timme och jag vet att mitt kärleksförhållande till publiken är ömsesidigt.

I veckan släpper du låten Black Fender i två olika versioner. En version med ditt eget band och en version där du ramar in låten med en stråkensemblen. Hur fick du egentligen den idén?
– Black Fender-idén fick jag när jag skulle hylla Ricky Nelsson i min show Hans Edler meets Ricky Nelsson i TV 2006. Låten är en hyllning till Ricky och alla andra gamla popsångare från 60-talet.
– Från början var det tänkt att låten skulle heta Red Fender, efter min försvunna Fender Stratocaster från -58 som jag sålde efter en penningkris1966 (idag är gitarren värd ca 300-500.000 kr./reds.anm). Men så köpte jag nyligen en ny svart Fender!
– Singeln som släpps imorgon är för resten förhandsbeställd i 1500 exemplar.

Som konsertarrangör har du i många år legat bakom flera stora nostalgigalor. Vad blir ditt nästa projekt i den serien och vilken är egentligen din drömuppsättning på scenen?
– Jag har ju jobbat med nästan alla artister från 60-talet, utom The Beatles och Rolling Stones – men dom har jag istället partajat med!
– Det skulle vara kull om jag kunde övertala Cliff Richards & The Shadows till att återuppstå och göra ytterligare en turne i Sverige igen. Men drömuppsättningen vore att se Paul McCartney och Mick Jagger i samma band för en kväll!

Claes Olson