20 september 2010

Sveriges Radio lägger ner Tracks

Efter mer än 26 år i etern läggs Tracks nästa år ner och ersätts av ett nytt program med fokus på ny musik. Programledaren och producenten Kaj Kindvall går vidare till andra uppgifter på Sveriges Radio. Det 1052:a och sista Tracks sänds 8 januari 2011.

– Efter många roliga år med Tracks känner jag mig redo att gå vidare, säger Kaj Kindvall i ett uttalande.
– Det känns bra att ha skapat och lett ett program som speglat och varit en del av en dynamisk era inom musiken. Nu vill jag ägna mig åt andra musikprogram på Sveriges Radio.

Vad som kommer att ersätta efter det sista programmet i januari nästa år är ännu ej klart.
– Det jag kan säga nu är att vi håller på att arbeta fram ett nytt program som presenterar ny musik, säger Tomas Granryd, kanalansvarig för Sveriges Radio P3.
– Det kommer inte att bli som Tracks. Efter Kajs besked så har vi tillsammans kommit fram till att det är tid att lägga ner programmet. Tracks kan inte ersättas, det är Kajs idé och Kajs program.

Nästa år kommer Kaj Kindvall att vara inblandad i nya musiksatsningar i P3. Han kommer dessutom även att fortsätta med sitt frågesportsprogram Popsmart i P4 och ingå i redaktionen för Digilistan i P3.
– Kaj vill satsa på andra saker och det har jag full respekt för, säger Tomas Granryd.

Tracks, som bygger på en lista som röstas fram av lyssnarna, sändes första gången den 8 september 1984 i P3. 12 september 2009 firade Tracks 25-årsjubileum och samma dag sändes den 1000:e listan.
Programmet bygger på en idé av Kaj Kindvall, som har varit programledare och producent sedan starten – sedan 1994 med Michael Cederberg som redaktionsmedlem och regelbundet återkommande programledare. Låtarna på Trackslistan röstas fram av lyssnarna.

Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970 som programledare för dåvarande listprogrammet Tio i topp. 1974 fortsatte han med Poporama och Discorama, som han arbetade med fram till 1984.

Claes Olson