9 september 2010

POPKOMM Almost Famous lockade storpublik

I går inleddes årets upplaga av musikmässan Popkomm på Tempelhof i Berlin. På programmet stod bl.a en skandinavisk mottagning med ett showcase-program sammanställt av Svenska Musikförläggareföreningen SMFF:s klubb Almost Famous och Nordic By Nature i samarbete med Export Music Sweden. Moto Boy, Familjen, Movitz! och Plan Three från Sverige spelade tillsammans med tre andra skandinaviska band.

Showcaset på C-Club & Crystal Room, beläget runt hornet från flygplatsens mässhallar, blev oerhört lyckat och lockade storpublik. Redan när Plan Three intog scenen som kvällens första band var det uppskattningsvis 150 personer i lokalen och när Familjen, med bl.a Andreas Tilliander som gäst, avslutade fyra timmar senare fanns uppskattningsvis fyra gånger så många på plats.

Carolina Eriksson på Saturday Enterprises hade tillsammans med Carl-Marcus Gidlöf och Ida-Lee Brandel / SMFF valt ut de svenska akterna med fokus på deras internationella potential. Movitz!, som redan uppmärksammats i USA, är ju redan delvis etablerade i utlandet. Det starkaste bifallet fick dock Moto Boy, som fick publiken på den mindre scenen att jubla efter en rad extranummer – som toppades med en finstämd version av Ave Maria.

Hela kvällen gav mersmak och lär säkerligen bidra till att det redan påtagligt stora intresset för svensk musik ökar ytterligare och lockar ännu fler besökare till den svenska ExMS-montern på mässan. MI återkommer med en längre rapport efter helgen, då bl.a Robyn, Fever Ray och Junip framträder på nya Berlin Music Festival. Dessutom återfinns även svenska Marie Glad i Popkomms showcase-program.

Claes Olson