9 september 2010

EMI Publishing satsar europeiskt med svenskar i huvudroller

När EMI Music Publishing strukturerar om sin A&R-verksamhet i Europa får tre svenskar huvudroller. VD Stefan Gullberg, A&R-ansvarige Johnny Tennander och låtpluggaren Lasse Ewald.

EMI Music Publishing startade förra året en euroepisk A&R-grupp där det svenska kontorets A&R-chef Johnny Tennander sedan dess ingår. När EMI nu ytterligare stärker det pan-Europiska tänket får fler svenskar ledande roller. Det skandinaviska kontorets VD Stefan Gullberg har länge arbetat nära den A&R-ansvarige för Europa – engelsmannen Guy Moot. Nu formaliseras samarbetet ytterligare genom att Gullberg får titeln Executive Vice President of A&R. Även Lasse Ewald, som har haft titeln Senior Creative Manager blir nu med i Moots A&R-team. Ewald får ansvaret för låt-pitchning för förlagets Europeiska låtskrivare. Såväl Gullberg so Ewald kommer att fortsätta arbeta från bolagets kontor i Hötorgscity i Stockholm. Utöver Moot och svenskarna ingår i teamet Felix Howard och David Ventura.

Guy Moot säger i ett pressmeddelande:

– Det finns en otrolig låtskrivartalang i Europa. Genom att kombinera en europeisk A&R-grupp med starka lokala team vill vi säkra att vi inte missar att vända på någon sten i jakten på talanger i regionen. Stefan är en stark högra hand för mig, hans förståelse för verksamheten i många territorier är ovärderlig. Lars är en första klassens sång-pitchare. Att ha honom med i teamet för att plugga våra låtar till alla stora album ger verkligen nya möjligheter för de talanger vi representerar. Jag är säker på att vi nu har ett team som kan cementera EMI Musics position som det ledande förlaget i Europa under många år.

Stefan Gullberg säger till MI:

— Det kãnns fantastiskt stimulerande att jobba i det här teamet. Johnny Tennander har ju haft en Europeisk roll ett tag och nu när även Lasse och jag tar centrala roller i Europa så är det ju också ett kvitto på vad vi åstadkommit lokalt här i Skandinavien och hur vi har jobbat med våra artister och låtskrivare utanför vår egen lokala region. Vi river ner gränser och skapar en europeisk organisation som kommer gynna våra artister och låtskrivare.

Stefan Gullberg blev VD för EMI Music Publishings skandinaviska enhet år 2002 efter att innan det ha arbetat på EMI:s skivbolag, PolyGram och MCA. Lars Ewald har arbetat på förlaget sedan 2008, han kom då från det oberoende förlaget Tom Bone Music. Jonny Tennander har till EMI lockat låtskrivare som Lykke Li, Anna Ternheim och Salem Al Fakir och fick ganska exakt ett år sedan rollen som Vice President A&R Europe.

Lars Nylin