8 september 2010

IDOL Säsongspremiär med storhetsvansinne

På tisdagskvällen startade den sjunde säsongen av Idol. Mycket känns igen, nyheten är att fem av tio fredagsfinaler sänds från landsorten à la Melodifestivalen.

– Jag kan stolt konstatera att vi har fått storhetsvansinne, säger programledaren Peter Jihde till TT Spektra.

Det som Jihde då närmast syftar på är att Idol denna säsong innan finalen arrangerar fredagsfinaler i Göteborg, Karlstad, Malmö och Luleå, två fler utflykter än förra året. Men Jihde har mer grund än så för sitt citat. Fler än någonsin, 13 000, köade i våras för att få vara med i tävlingens auditions.

Bekanta ansikten är Jihde men även juryn med Anders Bagge, Andreas Carlsson och Laila Bagge Wahlgren. Färska i sammanhanget är däremot Paul Haukka, Josefin Crafoord och Jakob Öqvist, en trio som leder Idol eftersnack i TV 400. En nyhet i huvudprogrammet är också att Laila Bagge Wahlgren och Andreas Carlsson ut på egna auditionturnéer för att hitta talanger, d.v.s. precis som Anders Bagge gjorde förra året.

Om juryns roll säger Anders Bagge till TT Spektra:

– Vi har satt oss in i våra olika roller i år. Vi har aldrig haft som självändamål att vara elaka, framförallt är jag ju inte känd för att vara hård. Men ibland kan det verka så när TV 4 klipper in en hård kommentar som kommer efter tretton timmars arbete eller när vi har blivit bemötta med trista attityder som tv-tittarna inte får se.

Lars Nylin