7 september 2010

Premiär för Live At Heart i Örebro

I helgen är det premiär för den nya musikfestivalen Live At Heart i Örebro. I dag presenterades hela det omfattande tvådagarsschemat med mer än 110 band på 12 olika inomhusscener runt om i stan. Förebilden är den stora årliga amerikanska musik- och branschfesten South by Southwest i Austin, Texas.

Alla artister och band är nu bokade till första upplagan av festivalen Live at Heart i Örebro 10-11 september. Sammanlagt kommer de drygt 110 banden att göra 156 konserter.

Skivbutiksinnehavaren Anders Damberg Najz Prajz, som är en av de två initiativtagarna till festivalen berättar att intresset och responsen från musikbranschen har varit oerhört bra.

– Intresset för att spela har varit enormt stort och det kommer folk från både de större skivbolagen och flera bokare och olika arrangörer, som till exempel bluesföreningar, festivaler och klubbar.

– Ett femtiotal av banden som spelar kommer härifrån länet, men dessutom kommer det artister och band från Kiruna i norr till Barcelona i söder, Los Angeles i väst och Moskva i öst! Dessutom kommer ett norskt countryband direkt från sin just avslutade englandsturné.

– Vi erbjuder en mötesplats, centralt belägen i Skandinavien, där artist möter publik och bransch, förklarar Johannes Nilsson som är rockmusikkonsulent på studieförbundens gemensamma livesatsning Scenit och initiativtagare tillsammans med Anders Damberg.

Förebilden för Live at Heart är den amerikanska musik- och branschfesten South by Southwest (SxSW) i Austin, Texas och Live At Heart i Örebro är förhoppningsvis början på något som kan komma att bli ett årligen återkommande, gigantiskt showcase med fokus på den svenska musikscenen.

– Från början tänkte vi ärligt talat mest göra årets festival till ett slags ”år noll”, berättar Anders Damberg. Men det hela har accelererat av sig själv och det rullar på helt otroligt. Nu är allt på plats utom själva publiken, som dock förhoppningsvis dyker upp när vi drar igång på fredag kväll.
Spelschemat är utformat så att det vare jämnt klockslag mellan kl 20.00 och 02.00 går upp ett nytt band på varje scenen. Speltiden för varje konsert är 40 minuter.

Utöver livespelningar kommer filmen The extraordinary ordinary life of José González att visas spelas som matiné på Bio Roxy i Örebro lördag och söndag eftermiddag, med en ny rockvideo från The Wait som förfilm.

Claes Olson

Länkar
Live at Heart
Festivalschema