1 september 2010

Bertelsmann fortsätter investera i BMG Rights Management

Det tyska mediebolaget Bertelsmann har beslutat att fortsätta investera i BMG Rights Management. Uppfattningen var tidigare att Bertelsmann tänkte lämna fortsatta investeringskostnader till KKR, bolaget som förra året köpte 51% av BMG Rights.

Planen är nu att Bertelsmann och KKR båda går in med 200 miljoner Euro under en treårsperiod, för att ytterligare förstärka en katalog som i dag innehåller mer än 100,000 titlar – inklusive Aerosmiths Walk This Way och ZZ Tops Gimme All Your Lovin.

Bertelsmanns finanschef Thomas Rabe sa på tisdagen att BMG Rights Management i nuläget tittar på ett 40-tal tänkbara katalogköp. När tidningen Billboard ber Rabe kommentera rykten om att EMI Publishing skulle vara ett av dessa potentiella köp svarar han:

– Om EMI är till salu är vi intresserade. Vi har goda resurser till sådana investeringar.

BMG Rights Management har sitt huvudkontor i Berlin, i Stockholm finns sedan 2009 bolagets Skandinavienkontor. Bertelsmann var från 1970-talet och fram till år 2006 en ledande aktör i såväl skiv- som förlagsbranschen. Efter att koncernen sålt sin skivbolagsdel till Sony Music fokuserar man på förlagsssidan via sin andel i BMG Rights Management. KKR är en New York-baserad kapitalfond.

Lars Nylin