24 augusti 2010

POPKOMM Sverige intar Berlin

Det blir mycket svensk musik på scenerna i samband med Popkomm 8-10 september, som i år är en del av stora Berlin Music Week. Under mässan blir den svenska Popkomm-montern högkvarter för ett femtiotal svenska deltagare från närmare ett trettiotal olika musikbolag.

Efter en stadig nedgång för Popkomm sedan flytten från Köln till Berlin 2003 – en nedgång som till slut resulterade i att den tyska musikmässan i fjol helt ställdes in, så har arrangörerna i år laddat om batterierna, lagt om inriktningen och satsat på en stark comeback i de nya mässhallarna på den för ett par år sedan nedlagda Berlin-flygplatsen Tempelhof. Årets PopKomm arrangeras parallellt med en rad andra event under nya Berlin Music Week, som bl.a omfattar en stor festival 10-11 september.

Anders Hjelmtorp på Export Music Sweden (ExMS) kan rapportera ett rekordstort svenskt deltagande i den svenska mässmontern, som kommer att fyllas med möten och nätverkande. En av dagarna gör dessutom Marie Glad & La Vie En Rose ett litet showcase-framträdande i anslutning till montern.

I ExMS regi medverkar bland andra Air Chrysalis, Assorted Nuts Animation Studios, Bolero, Boomtown, Deaf & Dumb Music, Enviken Records, Flava Productions, Gain, Held & Bäck Records, Held Music Group, Innovation Music Network, Music Child Entertainment, inetone, Nyando Alliance, Playground Music, RoastingHouse, Rockstad Falun, Royal Sister, Serpentine Records, SMFF, Almost Famous, Sound Pollution, Warner Music ADA Nordic, Versity Music och X5 Music Group.

– Det är otroligt kul att Berlin är tillbaka med en viktig musikmässa, säger Anders Hjelmtorp. Berlin är en fantastisk musikstad och hela Berlin Music Week känns som något riktigt stort.

Totalt medverkar ett sextiotal olika artister från tjugo länder i Popkomms showcase-program. Den svenska tyngdpunkten ligger i SMFF-klubben Almost Famous regi på en Scandinavian Popkomm Showcase som arrangeras i samarbete med Nordic by Nature på C-Club & Crystal Room onsdag kväll, 8 september. Då uppträder svenska Familjen, Moto Boy, Movitz! och Plan Three tillsammans med danska Fallulah och Vinnie Who, norska Therese Avenue och finska TV Off. Ytterligare en svensk artist – Marie Glad – finns med i Popkomms showcase-program och framträder på en annan klubb dagen efter.

På Berlin Music Festival tillhör såväl Robyn och Fever Ray som José Gonzàles grupp Junip affischnamnen.

Enligt flera samstämmiga röster finns det nu goda skäl att tro att årets Popkomm efter sju svåra år i Berlin kan bli en riktig lyckad tillställning – inte minst ur svensk synvinkel.

Claes Olson