20 augusti 2010

POLAR MUSIC PRIZE Årets program rekordstort

I år lever Polar Music Prize upp mer än någonsin tidigare. Inför, under och efter själva den tv-sända galaceremonin med årets två pristagare, Björk och Ennio Morricone, förverkligas som aldrig förr grundaren och initiativtagaren Stikkan Anderssons visioner om att synas, märkas och höras.

Årets Polarpris-program inleddes redan i tisdags, då Italienska Kulturinstitutet drog igång sin serie med visningar med fem klassiska italienska filmer med musik av kompositören Ennio Morricone – flimer som Bertoluccis La Luna, Tornatores Cinema Paradiso och Targento The Stendahl Syndrome. Nästa helg – Polar Music Weekend 2010 – visar Svenska Filminstitutet/Cinemateket Sergio Leones tre Clint Eastwood-klassiker För en handfull dollar, För några få dollar mer och Den gode, den onde, den fule – samtliga med musik signerad Morricone. SF Bio/Biograf Skandia visar 1900, De omutbara och Inglourious Bastards (Morricone) och Lars von Triers mästerverk Dancer In The Dark med Björk (som även skrivit musiken till filmen) i sin prisbelönta huvudroll.

Under rubriken Polar Music Talks samtalar Camilla Lundberg och New Yorker-journalisten Sasha Frere-Jones med Morricone respektive Björk på Biograf Skandia söndag 29 augusti.

Dagen efter, måndag 30 augusti (samma dag som prisceremonin), arrangeras under förmiddagen Polar Music Sessions på Nalen. I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att man ”länge har tänkt att det skulle vara spännande att ta tillvara på att så många fantastiskt begåvade människor från samhällets alla delar (musik, näringsliv, konst, forskning, politik, internationella gäster och naturligtvis pristagarna, för att nämna några) samlas på en och samma dag. I år tänkte vi göra slag i saken! ”

Polar Music Sessions blir en förmiddag av inspirerande verbala ”jam sessions”, där inspirerande tal med trendspaningar, paneldebatter, och diskussioner blandas med underhållning. Årets tema är The Power Of Music. Temat sätter fokus på hur musik och underhållning blir en allt viktigare del av samhället och där nya kanaler förändrar spelreglerna och skapar möjligheter inom såväl kultur som näringsliv för alla oss som älskar att skapa och njuta av musik.
På talarlistan står bl.a handelsminister Ewa Björling, Jan Eliasson (tidigare utrikesminister, ordförande i FN:s generalförsamling m.m.) och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin. Evenemanget är kostnadsfritt men inbjudningarna är strikt personliga, eftersom antalet deltagare är begränsat.

På eftermiddagen måndag 30 augusti delar H.M. Konungen Carl XVI Gustaf ut priset till årets pristagare i Konserthuset. Efter den exklusiva galamiddagen på Grand Hotels Vinterträdgård avslutas årets Polarpris-festligheter sedan med en stor efterfest på Riche.

I Stora Baren uppträder två unga svenska akter som har inspirerats av Björk: singelaktuella soloartisten Ida Long (som i sommar har arbetat med både performances och konserter, dansat med Cirque de Soleil och Top Models koreografer samt spelat in video i New York) och det tidigare i somras Japan-turnerande bandet The Deer Tracks (vars sångerska Elin Lindfors även är frontfigur i det Englands-hyllade bandet Twiggy Frostbite). I entrén välkomnar Little Marbles gästerna med musik och i Lilla Baren hyllar snart albumaktuella Little Children w/ friends Ennio Morricone. DJ:s på årets Polar Music Prize Afterparty är Titiyo, Magnus Carlsson (Weeping Willows) och Johan Renck.

Claes Olson