13 augusti 2010

Live At Heart – ny festival i nytt format

Anders Damberg på skivbutiken Najz Prajz i Örebro har tagit initiativet till en ny musikfestival som på sikt kan förvandlas till något av en lokal svensk motsvarighet till South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. 10-11 september arrangeras för första gången festivalen Live At Heart i Örebro.

Vid första anblicken kanske Live At Heart – det senaste nytillskottet på den svenska festivalscenen – kan framstå som enbart ytterligare en ny musikfestival i mängden. Men studerar man upplägget närmare så förstår man snart att det verkligen handlar om ”en festival i något annat format än det vanliga”.

Projektet ive At Heart, som initiativtagaren Anders Damberg på Najz Prajz i Örebro driver tillsammans med Johannes Nilsson, rockmusikkonsulent på studieförbundens paraplyorganisation SceniT, är inspirerat av Dambergs många besök på den stora amerikanska festivalen och showcase-mässan South by Southwest i Austin. Festivalprogrammet innehåller mer än hundratalet band som under två intensiva dygn kommer att avlösa varandra på redan befintliga scener på klubbar, pubar, hotell, barer, festvåningar och andra scener runt om i centrala Örebro. Spelningar börjar samtidigt på alla scener, varje heltimme.
– Jag har gått och burit på den här idén i flera år, berättar Damberg. Nyckeln till projektet är samarbetet med krogscenerna och nu har det äntligen lossnat!

Krogarna, som står för huvudparten av de i dagsläget tolv olika scenerna, ansvarar själva praktiskt för sina framträdanden.
– På så vis slipper vi dyra scenbyggen, inga avspärrningar och inga problem med olika tillstånd från berörda myndigheter. Det innebär att festivalens risktagande är minimalt – och en sån här festival skulle aldrig gå att genomföra på annat sätt.

Rent musikaliskt omfattar programmet flera olika genrer. I dagsläget är mer än 100 band inbokade och fler tillkommer hela tiden. Scenerna är inte uppdelade genremässigt, utan idén är tvärtom att blanda programmet så mycket som möjligt för att få omsättning på publik mellan lokalerna och så mycket rörelse som möjlig.

För närvarande arbetar Anders Damberg och Johannes Nilsson mer eller mindre dygnet runt.
– Jag arbetar jag först ett åttatimmarspass i skivbutiken, sedan ett nytt åttatimmarspass med festivalen, berättar Damberg.
– Vi har fått otroligt bra respons från handlarna i city, så just nu bokas det in olika akustiska framträdanden i klädbutiker, varuhus och gallerior dagtid också!

Enligt festivalens programförklaring är visionen är att inom några år ”etablera Live at Heart som en naturlig mötesplats i Sverige och Skandinavien för musiker, musikbransch och musikälskare”. Intresset är redan stort hos de A&R-personer på skivbolag, musikförlag och bokningsbolag som Anders Damberg har varit i kontakt med. Han betonar dock om att årets festivalpremiär är ett ”förstaår” – fast lika medveten är han om projektets stora potential.
– Lyckas vi etablera det här så kan det säkert bli en fördubbling i omfattning av festivalen redan nästa år och på sikt kan Live At Heart växa sig ännu större.

Festivalbesökaren köper ett festivalpass som ger tillträde till samtliga ställen under hela helgen. Biljetterna kostar 290:- (inkl. serviceavgift) för båda dagarna.

Claes Olson

Länk:
www.liveatheart.se