5 augusti 2010

California Gurls i hetluften

Katy Perrys sommarhit California Gurls har hamnat i hetluften sedan Beach Boys förlag Rondo krävt att 60-talsgruppen ska få co-credits till låten.

I California Gurls gästar Snoop Doggy Dogg och framför Beach Boys klassiska fras från låten California Girls: "I wish they all could be California Girls." Universal-ägda Rondor har nu skrivit ett brev till Perrys representanter där de kräver att Mike Love och Brian Wilson från Beach Boys ska stå med som textförfattare.

Hur Beach Boys ser på saken är oklart. I svenska media, som generellt kallar Rondor för ”skivbolag”, citeras oftast ett tidigare uttalande från Brian Wilson där denne säger till Los Angels Times:

– Jag älskar hennes sång. Det låter väldigt klart och energiskt…Melodin smittar av sig.

De senaste dagarna har representanter för Beach Boys legat lågt och sagt att legal aktion är upp till Rondor. Love har dock i intervjuer sagt att han anser att Perrys låtskrivare lånat en hel del från Beach Boys låt även i den övriga melodin.

Lars Nylin