5 augusti 2010

Två sidor av 1980-talsmyntet

I helgen är det 1980-talet som gäller på svenska festivalscener. I Stockholm slår Sonisphere festivalrekord då 45 000 ser Iron Maiden med vänner. I Linköping startar nostalgiturnén Forever Young med svenska och internationella 80-talsikoner.

Lördagens Sonisphere vid Stora Skuggan i norra Stockholm följer upp sommarens ständiga succéer för rockorienterade festivaler. Utöver Iron Maiden spelar Mötley Crue, Heaven and Hell, Iggy & the Stooges, Slayer, Anthrax och Alice Cooper. Bruce Dickinson i Iron Maiden sa I veckan i en intervju att han ansåg att artister som tar för mycket betalt av sina fans har sig själva att skylla om arenorna står halvtomma.

– Det är ett stort åtagande att gå och se ett band. Fansen förtjänar inte bara en bra show, utan också rimliga biljettpriser. Det är helt enkelt inte rätt – det handlar om rock 'n' roll, inte pengar, sa Dickinson till Sky News.

Biljettpriset till Sonisphere, 800 kronor, är uppenbarligen inte för högt. Samtliga 45 000 biljetter är sålda vilket gör endagsfestivalen till den största i Sverige någonsin.

Redan på fredagskvällen inleds ett ambulerande festivalpaket med rötter i en annan sida av 1980-talsmyntet. Vid Berga slussar utanför Linköping är det då premiär för Forever Young med internationella inslag i Ultravox, Alphaville, Howard Jones och Human League. De svenska färgerna försvaras av Reeperbahn, Lustans Lakejer och den på sistone massivt medieuppmärksammade Jakob Hellman.

När TT Spektra i veckan frågade Marian Gold i Alphaville om han kände till någon av de svenska artisterna var det just Hellman som nämndes:

– Jag har hört talas om Jakob Hellman, han är bra. Jag har inte hört så mycket av de andra, men de måste vara bra eftersom de spelar med oss, skrattar den tyske sångaren i intervjun.

Reeperbahn genomför turnén med tre ursprungsmedlemmar: Olle Ljungström, Eddie Sjöberg och Peter Korhonen. I årets version av Lustans Lakejer är det bara sångaren Johan Kinde som är med från förr. Ultravox kommer med samma originaluppsättning som gästade Sverige tidigare i år.

Turnéplan för Forever Young: 6/8 Linköping, 7/8 Varberg, 13/8 Eskilstuna, 14/8 Helsingborg, 20/8 Gävle, 21/8 Kalmar.

Lars Nylin