5 augusti 2010

Roxette inför 18 000 i Sundsvall

På lördag gör Roxette sin första ”riktiga” svenska konsert på åtta år. Comebacken sker på Norrporten Arena i Sundsvall där arrangören hoppas på 18 000 åskådare.

Per Gessle har sedan tidigare publikrekordet på Norrporten Arena efter att en spelning med Gyllene Tider år 2004 lockade 24 000 till fotbollsarenan i centrala Sundsvall. Den här gången hoppas arrangören Anders Söderberg på 18 000, i mitten av veckan hade man nått ca 15 000. Söderberg säger till tidningen Dagbladet:

– Ligger det på kring 14 000– 15 000 personer har man fyllt arenan redan. Arenan ser helt annorlunda ut nu än förut, vi har byggt en större scen och det är ett stort tält. Den är godkänd för 20 000 men vi släpper 18 000 biljetter.

Lördagens konsert med Roxette och tyska The Baseballs föregås på fredagskvällen av en med Ulf Lundell – som därmed avslutar sin sommarturné – och lokala storheten Takida – för kvällen förstärkt med en symfoniorkester. Till den konserten hade man på onsdagen sålt 7 000 biljetter.

Roxette genrepade tidigare i veckan med en spelning inför 900 fans på Leifs Lounge i hemstaden Halmstad. Per Gessle sa efter spelningen till Expressen:

– Tryggt att inleda på hemmaplan. Här känner man sig säker. Nu är vi på gång inför konserten i Sundsvall.

I samband med spelningen blev det inte minst uppmärksammat att Marie Fredriksson åter stod på en scen, åtta år efter en hjärntumör år 2002.

– Det är ett underverk att hon är tillbaka, sa Gessle.

Gessle berättade för media på plats att Roxette nu är halvvägs med ett album som planeras släppas tidigt 2011. Han ville däremot inte kommentera det uppmärksammade biljettbråket i samband med gruppens spelning i Halmstad nästa lördag.

Övriga stopp på turnén är danska Skanderborg på söndag, norska Stavanger 21/8, och spelningar i ryska Moskva 10/9 respektive Sankt Petersburg 12/9.

Lars Nylin