27 juli 2010

Arvikafestivalen efterlyser hjälp

Vid en presskonferens i tisdags klarnade omfattningen av Arvikafestivalens problem. Totalt är skulden sju miljoner kronor och arrangerande Galaxen hoppas nu på hjälp från Arvika kommun.

– Vi drogs med ett negativt resultat från förra årets festival som naturligtvis belastar oss. Enligt bokslutet för hela föreningen gick vi back fem miljoner kronor förra året, sa Olov Hallberg, festivalansvarig i Arvika, på presskonferensen.

Arvikafestivalen har efter årets svaga publiksiffra – 15 200 – totalt sju miljoner i skulder. Man anser sig inte på egen hand kunna ta sig ur situationen. Hallberg fortsatte:

– Vi behöver tid för att lösa det här. Som det ser ut nu har vi två alternativ: rekonstruktion eller konkurs. Vi försöker hitta en tredje väg, men då behöver vi hjälp från vara samarbetspartners. Vi behöver hjälp med ekonomin om vi ska kunna minska våra skulder och ta oss vidare.

Hallberg syftar i första hand på Arvika kommun. Där säger kommundirektör Gunnar Tideman till TT Spektra:

– Dialogen fortsätter, men det är för tidigt att säga vad vi kan ge för stöd. Totalt har vi fordringar på en miljon kronor. Antingen kan vi gå in med mer pengar eller efterskänka den fordringen, men då måste festivalen uppvisa en ekonomiskt plan som vi tror på.

Om framtiden sa Olov Hallberg på presskonferensen:

– Vi tror på festivalen och vi tror att den har en framtid. Det är många i Festivalsverige som har det tufft nu och även om det kommer mycket folk på festivalerna kämpar många med ekonomin. Om vi tar oss igenom det här kan vi bygga något bra i framtiden.

Lars Nylin