15 juli 2010

4 SNABBA till Joel Borg på Way Out West

En månad innan landets kanske mest hyllade festival fångar vi Way Out Wests Joel Borg för en intervju under vinjetten 4 SNABBA.

Hur vill du själv beskriva årets Way Out West?
– Vi har lyckats få ihop en line-up som är helt fantastisk. Den talar för sig själv utan några mer superlativ från mig. Vad sägs om M.I.A., Håkan Hellström, Iggy & The Stooges, The Chemical Brothers, LCD Soundsystem, Lykke Li, Pavement, Reflection Eternal feat Talib Kweli & Hi-Tek, The National, Paul Weller, The xx, Jónsi och Jens Lekman?

Way Out West har snabbt etablerat sig som den ledande "alternativa" festivalen i Sverige. Vad är egentligen hemligheten?
– Egentligen någott så enkelt som att vi gör en festival som vi själva skulle gå på. Den speglar det vi och så många andra tror på och diggar. Bra musik, gott käk och härligt sällskap. Allt med en skön känsla som röd tråd. Sen skulle jag inte påstå att vi är en ”alternativ” festival. Jag vet inte riktigt vad ”alternativ” innebär… ?

Det faktum att Way Out West i princip är en stadsfestival – om än i naturskön miljö – hur påverkar det festivalen rent praktiskt. Är det bara positivt eller finns det praktiska och logistiska minus?
– Slottsskogen är perfekt. Ett underbart fint ställe, en park mitt i pulserande Göteborg. Rent praktiskt innebär det att du kan gå, cykla eller ta spårvagnen nästintill fram på scenkant. Du kan när solen gått ner i Slottsskogen dra in till kokande klubb och fortsätta natten eller välja att gå hem och bädda ner dig i sköna sängen. Du har valet själv, festivalen sätter ingen sån begränsning.

Vad ser du själv mest fram emot under årets festival?
– M.I.A, Iggy & The Stooges, Konono No1, Mumford & Sons, Harlem, Cymbals Eat Guitars och Broken Bells.
– Jag läste ett grymt blogginlägg precis som jag tycker speglar årets festival på ett fint sätt: ”Way Out West är att möta alla goda vänner, ett glas vitt i solnedgången, ramla in och upptäcka nya artister jag inte hört innan, samtidigt som några av mina favoritartister spelar..”

Lars Nylin