2 juli 2010

Gazell och Riverside till Border Music Distribution

Det legendariska svenska skivbolaget Gazell – startade 1949 och med sin 61 år i branschen är Sveriges äldsta skivetikett som fortfarande drivs av ett independentbolag – har tillsammans med Riverside Records bytt distributör till Border Music Distribution. Detta till följd av den tidigare distributören Bonnier Amigos omläggning tillsammans med Playground Music.

Idag, 1 juli byter Gazell och Riverside försäljning och distribution från Bonnier Amigo till Border Music i Göteborg.

– Vårt samarbete med Bonnier Amigo har fungerat mycket bra under många år, konstaterar Dag Häggqvist. Men med de stora förändringar som sker nu i fråga om distribution av fonogram i Sverige tror vi att med den entusiasm som Borders Jalle Kjellson och hans medarbetare visat är Border den rätta samarbetspartnern för Gazell.

– Vi har haft en bra distributör i Bonnier Amigo, men i samband med att man lägger ned den egna distributionen för att ingå i ENS har vi valt att gå vidare tillsammans med Border Music Distribution, kommenterar Owe Midner på Riverside.

I Riverside Records ingår idag Albatross, Rockfall, Solna Records, TMC (The Music Company) och Trash Records.

I Gazells katalog återfinns bl.a. Magnus Lindgren, Peps Persson, Monica Borrfors, Peter Carlsson & Blå Grodorna, Lisa Rydberg, Claes Janson och Lasse Tennander, som i höst släpper ett nytt album med dels en cd live-inspelningar av hans största hits, dels en cd med Lasse Tennander live på ångbåten Blidösund.

Gazell planerar att göra sina första nya utgivningar genom Border i slutet av augusti. Då släpps nykontrakterade Skånska Bloosblasters (ett album mixat av ingen mindre än Peps Persson i hans egen studio), gruppen In Love med sångerskan Lo Kivikas och trumslagaren Bosse Skoglund som producent släpper albumet Sister Blue och dessutom släpps albumet Django d’Or med 25 av gitarrmästaren Django Reinhardts viktigaste inspelningar. Den sistnämnda produktionen släpps i samband med utdelningen av årets svenska Django d’Or-priser och en festival i Diesel Verkstaden i Sickla 4 september, till 100-års minnet av Djangos födelse. Albumet säljs till stöd för det svenska Django d’Or priset, som drivs av eldsjälen Dag Häggqvist och Gazell.

Sedan 1957 ägs Gazell av Dag Häggqvist som året därpå inledde sitt samarbete med Rune Öfwerman – ett samarbete som fortfarande pågår.

Claes Olson