22 juni 2010

Stranded Rekords återuppstår på Universal

Efter en hel del rykten i branschen under våren står det nu klart: A&R-personligheterna Klas Lunding och Ismael Samie nystartar Stranded Rekords på Universal Music.

Lunding och "Isse" Samie ansvarade från 1999 till tidigare i år för utgivningen på den EMI-ägda etiketten Dolores. Först som anställda, senare som konsulter. Nu kommer duon att med Universal som bas istället arbeta med Stranded Rekords, etiketten som för 30 år sedan startades av Lunding och under sin första existens var hem för artister som Ratata, Lustans Lakejer, Reeperbahn och Eldkvarn.

Det som redan nu står klart är att Stranded blir den nya etiketten för Håkan Hellström, som också han gått från EMI.

Per Sundin, VD på Universal säger till MI:

– Klas & Isse är verkligen en udda kombo. Lika som bär? Inte på utseendet eller deras respektive personligheter och egenskaper, men de brinner verkligen för kärleken till musiken och för att upptäcka och utveckla nästa stora stjärna. Deras respektive ”track reccords” talar för sig själva och om deras artister inte sålt platina så har de vunnit Grammisar och P3-guldplaketter. Jag sätter en back öl på att Stranded Rekords vinner minst två Grammisar 2012, något som antar vadet?

MI frågar också Sundin om det redan nu kan avslöjas några fler artister som Stranded kommer att släppa under hösten. Svaret blir:

– Kan vi det? Nja inte riktigt än, men det blir inte bara Håkan!

MI följer givetvis upp nyheten i kommande nyhetsbrev. Men en del ytterligare fakta, såväl balåt som famåt, finns redan i det pressmeddelande som Universal skickade ut på tisdagen:

”Historien om skivbolaget Stranded tog sin början 1978 i punk och new wave fanzinet med samma namn startat av Klas Lunding. Fanzinet utvecklades till skivbolag och 1980 kom det första släppet i form av 7” EP:n Live på Musikverket. Denna följde fanzinets inriktning och samlade Svenska punkstoltheter som Incest Brothers och Travolta Kids. Stranded rörde sig dock snart bort från punken och började formas till det bolag vi ser tillbaka på idag, med ledord som stil, skönhet och elegans var målet att släppa modern sofistikerad popmusik. Detta var ett tydligt stilbrott mot musikrörelsen och den punknorm som rådde i Sverige under tidsperioden men med artister som Lustans Lakejer, Reeperbahn och Ratata gav Stranded Sverige en ny tradition av välskräddad, välproducerad, hittig men på samma gång intellektuell pop. Framgångarna fortsatte under 1980-talet med släpp av storheter som Thomas Di Leva, Eldkvarn och Indochine. Stranded köptes så småningom upp av Polar Music och 1986 var en era slut, Stranded lades på is.

Via skivbolaget Telegram gick Klas Lunding vidare mot ett samarbete med Ismail Samie och Dolores Recordings, ett bolag som även de en viktig roll i musik-Sverige.

Tio år in i 2000-talet har det blivit dags för Stranded att vakna upp ur sin dvala. Uppbackade av Universal Music är Klas Lunding tillsammans med Ismail Samie tillbaka vid rodret för Stranded.

Dagens Stranded satsar på att vara en garant för bra musik. Ett skivbolag som släpper det mest intressanta och spännande utan att vara bundna till en specifik genre. Våra stora förebilder är skivbolag som American Recordings och Island Records där det kvalitativa och nyskapande står i första rummet oavsett vilken stil det handlar om. Vi ser ljust på framtiden och vill förvalta Strandeds stolta arv och fortsätta släppa det bästa inom Svensk musik, precis som vi gjorde för 25 år sedan.

Första artisten ut på Stranded blir Håkan Hellström, som släpper sitt nya album den 13 okt– exakt 10 år efter sin debut Känn ingen sorg för mig Göteborg.”

Lars Nylin