15 juni 2010

DJANGO d’OR Årets nomineringar klara

Arrangörerna av Svenska Django d’Or – den sedan nittiotalet etablerade svenska förgreningen av det prestigefyllda franska jazzpriset instiftat till den legendariske franske gitarristen Django Reinhardts ära – har offentliggjort sina nomineringar för Django d’Or 2009.

Organisationen för Django d’Or priset består av Gazell Records AB i samarbete med Jazzens Museum och Svenska Django Reinhardt Sällskapet under beskydd av Franska Ambassaden i Sverige.

Årets priser kommer att delas ut av den Franske kulturattachén Denis Viart under den festival på Dieselverkstaden i Nacka som Svenska Django Reinhardt Sällskapet arrangerar för att uppmärksamma 100-årsminnet av Django Reinhardts bortgång, lördag 4 september.

Django d’Or 2009 – nominerade

Master of Jazz (till en väletablerad jazzartist)
Rune Gustafsson
Bengt Berger
Bengt-Arne Wallin

Contemporary Star of Jazz (till en samtida jazzartist)
Fredrik Ljungkvist
Jakob Karlzon
Anders Jormin

I klassen Django d-Or Legend of Jazz, som postumt uppmärksammar en betydelsefull jazzartist, går utmärkelsen i år till Esbjörn Svensson.

Pristagarna i kategorierna Masters Of Jazz pch Contemporary Star of Jazz får en skulptur, av den franske konstnären Raymond Moretti, vilken är identisk med det pris som utdelas vid Django d’Or i Paris. Utmärkelsen i den tredje kategorin är albumet Django med originaletsningar av den tyske konstnären Johannes Vennekamp.

Juryn för Django d’Or för 2009 har bestått av 15 svenska jazzexperter, spridda över landet och dagligt sysselsatta inom olika sektorer av jazzmusiken. Juryarbetet har skötts av Kjell-Åke Svensson.

Claes Olson

Länk:

www.djangodor.se