15 juni 2010

Rekordsnabb uppföljare av Kent

Bara åtta månader efter albumet Röd följer Kent upp med nya En plats i solen [Sony Music]. Gruppens nionde fullängdare släpps 30/6 precis innan inledningen av Kents sommarturné.

Albumet En plats i solen – med totalt tio spår – har spelats in under våren i gruppens studio Psykbunkern i Älvsjö i södra Stockholm. Redan nu finns två av albumets spår tillgängliga på bandets hemsida kent.nu; Gamla Ullevi och Skisser före sommaren.

Albumets titel har inga kopplingar till de plattor som tidigare använt samma fras, med t.ex. Lustans Lakejer. Gäster är bl.a. Lars Winnerbäck och Rebecka Törnqvist.

Utvald media fick häromdagen smyglyssna på albumet i bandets studio. Expressens Anders Nunstedt ger i tisdagens tidning två låtar på albumet betyget fem getingar, övriga pendlar mellan två och fyra i betyg.

Till tidningen Gaffa säger sångaren Jocke Berg:
– Vi hade nån slags idé om att vi skulle spela in en skiva riktigt snabbt den här gången, och då hjälpte det att vi redan hade en del demos klara. Vi ville gå in i studion, spela in och mixa plattan och sedan distribuera den direkt utan de sedvanliga väntetiderna och strategimötena, och helt enkelt bara vänta och se vad som hände.

– Vi ville utnyttja den energi vi byggt upp under turnerandet med förra skivan, och bestämde oss för att gå in i studion ganska snabbt efteråt. Dessutom ville vi spela in låtarna medan de fortfarande var färska, så efter bara två veckors semester satte vi igång. Albumet blev faktiskt klart först i tisdags i förra veckan så vi har inte ens hunnit bli nervösa eller få nervsammanbrott än eftersom allting är så nytt.

Trummisen Markus Mustonen fortsätter:
– Vi började spela in i mars och har hållt på konstant fram till förra veckan, så de nya låtarna är verkligen genomarbetade. Och just nu har vi fullt upp med att repa in sommarturnén som börjar om sjutton dagar, så jag tycker jag har rätt att vara lite trött. Efter turnén ska jag nog bara lägga mig ned med en flaska vodka och dö, säger Markus och flinar.

1 juli inleder Kent sin sommarturné på Peace & Love i Borlänge.

Lars Nylin