10 juni 2010

UTSTÄLLNING Sundsvall är förbannat hett

Docenterna sjöng en gång att staden Sundsvall är förbannat kall. I sommar tar Medelpadsmetropolen revansch med årets hetaste svenska rockutställning.

Under den raka rubriken R.O.C.K. presenterar Fotomuséet i Sundsvall upp montrar med Hagströmgitarrer, skivomslag av Andy Warhol, bilder från lokala rockklubben Pipeline – och inte minst ett urval av bilder från rockfotografen Torbjörn Calvero.

Med undantag för Calvero, som ställer ut sina egna bilder från framförallt 1970-talet, är det lokalt förankrade samlare som äger föremålen. Hagströmgitarrerna ägs av en samlare i Umeå. En samlare i Luleå har lånat ut en kollektion med Andy Warhols unika skivomslag. Inslagen från rockklubben Pipeline – 30 år i år – har hämtats dels från klubben i fråga dels från Stockholmssamlaren Per Risell.

På Fotomuseet är man optimistiska över vilka som kan tyckas vara intresserade av utställningen.

– Alla. Rock´n roll har alla en relation till, ingen har väl lyckats bli befriad från att ha blivit drabbad. Men Sundsvall är en gammal rockstad sedan länge tillbaka, och vi tror att det här kan funka nu under sommaren då flesta skolor är stängda, säger utställningens kurator Petter Österlund till tidningen Dagbladet.

Utställningen pågår till september och kan alltså besökas även exempelvis under Sundsvalls gatufest i juli.

Lars Nylin