10 juni 2010

Sweden Rock startar – och festivalsommaren är igång

Siesta och andra pigga festivaler får ursäkta. Ur nationellt perspektiv startade festivalsommaren när Sweden Rock drog i gång i går onsdag.

Årets Sweden Rock – numera stabilt förankrad i Norje, Sölvesborg – blir i år extra intressant eftersom den även inleder en hårdrocksommar som är den festivaltätaste någonsin. Fem renodlade hårdrockfester slåss om publiken samtidigt som AC/DC nyss var här och KISS är det i dagarna. I september kommer dessutom Ozzy Osbourne.

Men folket bakom Sweden Rock verkar inte skrämda av konkurrensen, tvärtom anser de att festivalerna gynnar varandra:

– Det är den mest hårdrockstäta sommaren någonsin, men det betyder också att intresset för hårdrock aldrig varit större, vilket gynnar alla festivaler, säger Martin Forsman, presschef på Sweden Rock, till Blekinge Läns Tidning.

Inför årets festival meddelade arrangörerna att festivalen skulle krympas något. Målsättningen var öka komforten för besökarna med hjälp av ett större område och färre sålda biljetter.

Men Sweden Rock är trots detta en gigant med i genomsnitt 33 000 besökare per dygn. Det gör den till en av landets absolut största festivaler. Sweden Rock hotas i den rankingen bara av Peace and Love i Borlänge och den ambulerande hårdrockfestivalen Sonisphere, som i augusti kommer till Stockholm.

Årets Sweden Rock Festival har sina tyngsta programpunkter i Aerosmith och Guns N’Roses. Amerikanska Ratt har däremot ställt in sin spelning i kväll (torsdag). På torsdagen hölls på festivalområdet en minnesstund över den nyligen bortgångne hårdrocklegenden Ronnie Jamse Dio

Lars Nylin