27 maj 2010

EUROVISION SONG CONTEST Anna Bergendahl utslagen

På torsdagskvällen hölls den andra schlagersemifinalen inför lördagens final i Oslo. Om betyget om semifinal ett innebar lätt fiaskostämpel blev det allmänna omdömet snällare mot tvåan. För svenska bidraget Anna Bergendahl blev kvällen däremot en rejäl flopp och This Is My Life slogs ut.

Anna Bergendahl gick ut som nummer 6, mellan Schweiz och Azerbajdzjan, av totalt 17 bidrag i den andra semifinalomgången. Den som under veckan läst något av kvällstidningarnas digra förhandsbevakning trodde kanske på lätt en nervpärs med Bergendahl och hennes ljusstavar.

I verkliga livet blev det en stabil insats inför 17 000 i Telenor Arena. Men uppenbarligen övertygade inte detta övriga Europa. Den svenska flaggan dök aldrig upp när de tio finalkuverten öppnades.

Christer Björkman, Head of Delegation för den svenska delegationen i Oslo säger i ett pressmeddelande:

— Anna Bergendahl gjorde en fantastisk tävling och jag är så stolt över henne. Men det var en mycket tuff semifinal med många bra bidrag. Jag tror att det här bara är början på en framgångsrik karriär för Anna, där tävlingen i Oslo bara blir en lärorik erfarenhet.

Fyra andra låtar i semifinal två hade svenskintresse. Alla lyckades bättre än det officiella svenska bidraget och nådde samtliga finalen.

Mest förhandsintresse väckte 17-åriga Safura från Azerbajdzjan. Hennes låt Drip Drop är skriven av Anders Bagge, Stefan Örn och Sandra Bjurman. Landets extravaganta satsning inför ESC har i stora delar koordinerats av det nya svenska musikbolaget Zaphire.

Danmarks bidrag är skrivet av Thomas G:son, Henrik Sethson och Erik Berneholm och skickades ursprungligen in till den svenska tävlingen, men nobbades av juryn. Georgiens bidrog är bl.a. komponerad Harry Sommerdahl. Irlands av Jonas Gladnikoff och paret Mårten och Lina Eriksson.

Anna Bergendahls egen favorit Belgien nådde för övrigt inte heller finalen. En final som sänds i SVT 1 på lördag klockan 21.00 – 00.15 med nedräkning guidad av Lena Philipsson Niklas Strömstedt från 20.00.

Lars Nylin