25 maj 2010

Erik Hassle fortsätter resan ut i världen

Med de guldsäljande singelhitsen Don't Bring Flowers och Hurtful fick Erik Hassle förra året sitt stora svenska genombrott, vilket resulterade i priser på såväl Grammisgalan som P3 Guld. I år har fokus legat på den internationella scenen, där den svenska artisten just nu både firar framgångar och fortsätter sitt långsiktiga bygge av artistkarriären.

Sedan en tid tillbaka är London bas för den nu 21-årige Erik Hassle från Katrineholm. I England har han legat mer än tre månader på Radio Ones spellista med singlarna Don´t Bring Flowers och Hurtful (som båda sålt guld i Sverige och Danmark)och blivit hyllad som årets manliga artist av bl.a Ellie Golding och Marina and the Diamonds samt rosats i såväl musiktidningen NME som den stora tabloiden The Sun. Dessutom har han turnerat tillsammans med Mika, Florence and the Machine och Little Boots.

I våras var han ansikte för årets vår- och sommarkollektion signerad den trendiga brittiska modedesignern Martyn Bal (som bl.a gör Versaces herrkollektion) och Erik Hassle är redan ett etablerat begrepp inom den svårflirtade engelska popvärlden.

Förra veckan var Hurtful Single of the Week på amerikanska iTunes, vilket är något av det största man kan uppnå som debutant i USA. I USA är Erik Hassle för närvarande enda svenska manliga soloartist på den amerikanska radiolistan Hot AC, där han sedan ett par månader tillbaka ligger topp 40 med Hurtful, som har hörts i två avsnitt av tv-serien The Hills. Helt nyligen hördes dessutom Hassles Bump in the Road i ett avsnitt av samma tv-serie.

Under våren har Erik turnerat i över 20 amerikanska delstater. Han har bl.a uppträtt på Soho House i New York och Viper Room i Los Angeles. Efter att ha sett spelningen på Viper Room menade Martin Kirzenbaum (som upptäckte, kontrakterade och producerade Lady Gaga) att Erik var den bästa live-artist han hittills sett i år. Albert Hammond Jr i The Strokes är ett annat av Erik Hassles amerikanska fans och säger att svensken har "an amazing voice".

– Under året har Erik byggt upp en enastående internationell plattform för en minst sagt spännande fortsättning, summerar Ola Håkansson på Artist Company TEN.

Under USA-turnerandet har Hassle spelat in i Westlake-studion som Michael Jackson använde och för närvarande är han hemma i Sverige för att skriva och spela in låtar till sitt nästa album. Det nya albumet kommer att släppas i USA och Storbritannien i början av nästa år. Före jul släpps ett första smakprov i form av en ny singel.

– Eriks spännande resa i den internationella artistvärlden har bara börjat, konstaterar Ola Håkansson.

Claes Olson