21 maj 2010

THE PIRATE BAYs operatör fälld även i Svea Hovrätt

Svea Hovrätt slog på fredagen fast Stockholms Tingsrätts beslut från förra hösten som vid vite tvingade operatören Black Internet att stänga av The Pirate Bay. Hovrätten skriver i domen att den ”i allt väsentligt” gör samma bedömning som tingsrätten.

Skivbolagens IFPI skriver i ett pressmeddelande på fredagen:

”Stockholms tingsrätt beslutade i augusti förra året att Black Internet skulle för-bjudas att tillhandahålla Internetaccess till The Pirate Bay. I ett annat beslut förbjöd Stockholms tingsrätt Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg att fortsätta ta del i driften av The Pirate Bay. När skivbolagen genom IFPI begärde att tingsrätten skulle besluta på det här sättet var skälet givetvis att den olagliga verksamheten i The Pirate Bay fortsatte trots brottmålsdomen mot bland andra Neij och Warg. Nu har Svea hovrätt beslutat att tingsrättens förbud står fast.

Skivbolagens advokat Peter Danowsky kommenterar hovrättens beslut så här:
”Man kan beskriva hovrättens beslut som en total seger för rättighetshavarna. Den som medverkar som Black Internet till en olaglig verksamhet kan alltså stoppas. Det är viktigt. Mellanhänder i Internetsammanhang måste ta sitt ansvar. Beslutet är viktigt för den fortsatta utvecklingen av lagliga musiktjänster på nätet”.

Ordföranden i IFPI Svenska Gruppen, Ludvig Werner, säger så här:
”Skönt att hovrätten är så tydlig när det gäller att sätta stopp för
The Pirate Bay som är symbolen för de illegala utnyttjandena av musik på nätet”.

Lars Nylin