11 maj 2010

Håkan Hellström firar 10-årsjubileum

I oktober år 2000 kom Håkan Hellströms debutsingel Känn ingen sorg för mig Göteborg. 10-årsjubileet firas från och med midsommar med ett antal utgivningar, följt av en turné i november.

Håkan Hellström är just nu i studio för inspelningar till uppföljaren av albumet För sent för Edelweiss från 2008. Plattan, i produktion av Joakim Åhlund, kommer att släppas av Hellströms nya bolag Universal Music på dagen tio år efter debuten, 13/10 i höst.

I samband med utgivningen gör Hellström sex spelningar: Scandinavium i Göteborg (6/11), Rockefeller i Oslo (12/11), Hovet i Stockholm (13/11), Stora Vega i Köpenhamn (19/11) och Färs och Frosta arena i Lund (20/11). Biljetterna släpps 17/5 (uppgifter om att Hellström dessutom ska framträda vid Piteå Dansar & ler har däremot visat sig felaktiga).

Jubileet firar på fler sätt. Redan 23/6 kommer från Hellströms tidigare bolag EMI samlingen Håkans samlade singlar. Det släpps även i begränsad upplaga en vinylversion av Känn ingen sorg… Dessutom kommer det en fotobok på Telegram Förlag.
– Det blir en fin presentbok med bildtexter som har skrivits av en rad olika personer, bland andra Håkan själv, avslöjade förläggaren Annika Seward Jensen nyligen till Expressen.

Ett bevis för att det finns fans som räknar ner till alla utgivningar kom i helgen i Göteborg. Då gick Hellström-fans en vandring i hans fotspår i Göteborg. GT citerar ett tackmejl som Hellström skickat till arrangörerna och deltagarna:

"Jag är otroligt rörd, glad och smickrad över att 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' lever kvar på det här sättet. Tänk om jag hade kunnat säga det till mig själv när jag gick och svor och sparkade på stenar på de platser som nämns i låtarna. Jag skulle vilja ge var och en av dem som träffas idag en stor, varm kram!
Allt gott önskar en väldigt vårförkyld Håkan."

Lars Nylin

Håkan samlade singlar (tracklist):
Känn ingen sorg för mig Göteborg
Ramlar
En vän med en bil
Nu kan du få mig så lätt
Kom igen Lena!
Den fulaste flickan i världen
Mitt Gullbergs kaj paradis
En midsommarnatts dröm
Dom kommer kliva på dig igen
Gårdakvarnar och skit
13
Klubbland
Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig
För en lång lång tid
Kär i en ängel
Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din
Visa vid vindens ängar