11 maj 2010

4 SNABBA Chris Laney / svensk sleaze rock-profet

Som 12-åring döpte han om sig till Chris Laney – efter Peter Criss och namnet på Ace Frehleys förstärkare. 26 år senare är Chris Laney aktuell med sitt andra soloalbum och är allmän svensk profet för bredbent arenahårdrock som producent i Polarstudion, där han spelat in namn som Europe, Candlemass och Babylon Bombs. Som om det inte räcker dyker Laney dessutom allt oftare upp som DJ med bara hårda plattor i skivfodralen.

Berätta lite om nya soloplattan!
Only Come Out At Night som är min andra soloplatta släpptes sjunde maj. Jag har haft turen att ha många av mina branschkollegor inblandade, som både musiker och co-writers. Ian Haugland (Europe), Brian Robertson (Thin Lizzy) Conny Bloom (Electric Boys) är några som spelar på skivan. Även Bruce Kulick (Kiss), Nalle Påhlsson och Anders Lundquist har hjälpt till att skriva lite låtar. The more the merrier! Alltid kul att ha vänner med sig…

Du har hela tiden en enorm massa järn i elden. Kombinerar du musikerrollen med den som producent eller gör du en sak i taget?
– Jag ser det som två olika saker. Jag har turen att både ha kakan och äta den… Som producent och tekniker på Polar är det alltid full rulle, men att få skapa själv och åka ut och spela inspirerar och utvecklar mig. Så nu spelar jag på helgerna och kör vidare på Polar på vardagarna. DJ är något som jag just ramlat in i. Det är väldigt kul! Man ser vad som funkar på dansgolvet och det är intressant även i producentrollen.

Du är lite av en Gudfader för en återkomst av svensk melodiös hårdrock. Ser du dig själv som en profet för genren? Vad är det du älskar i musiken?
– Wow! Jag gudfader!? Den tackar jag för! Visst, jag gör väldigt mycket rockmusik, i höstas gjorde jag bland annat Crazy Lixx och Casablanca och i vintras mitt egna album. Ibland önskar man det fanns fler timmar per dygn. Men profet, well, mitt hjärta har alltid bankat hårt för stora refränger, balla riff och det är ju vad arenarock har att erbjuda…

Vad händer härnäst för Chris Laney?
– Jag jobbar på i studion som vanligt och spelar runt om i Sverige fram till slutet av juni. I höst finns det massor av kul projekt både i studion och på solofronten. Jag har redan börjat skriva för ett nytt ännu hemligt projekt. Kan ju inte sluta nu när det går så bra och är så kul!

Lars Nylin