27 april 2010

IN MEMORIAM Bo Hansson

Musikern och kompositören Bo Hansson har avlidit, 67 år gammal. I lördags eftermiddag fann man honom död på hotellhemmet Monumentet på Östgötagatan 56 i Stockholm, hans sista hemadress. Tillsammans med Jan ”Loffe” Karlsson i Hansson & Karlsson – som bl.a jammade och skrev en låt med jimi Hendrix – blev Bo Hansson redan på 60-talet ett ryktbart jam i musikerkretsar. Det stora internationella genombrottet kom dock i början av 70-talet, med de musikaliska tolkningarna av JRR Tolkiens Sagan om ringen.

Bo Hansson föddes i Göteborg 10 april 1943. Som musiker hördes han första gången som medlem i Slims Bluesgang, med Slim Notini, på 60-talet. Därefter bildade han tillsammans med bl.a Bill Öhström det kortlivade bluesrockbandet Merrymen, som kontrakterades av Polydor och av Bildjournalen utsågs till ”Sveriges Rolling Stones”, som man vid ett tillfälle agerade förband åt.

Efter att ha sett en konsert med den amerikanske organisten Jack McDuff på Gyllene Cirkeln i Stockholm 1966 satsade Hansson all sin tid på att utforska Hammond-orgelns möjligheter. Tillsammans med trummisen Janne Carlsson bildades den legendariska orgelduon Hansson & Karlsson, som åren 1967-69 spelade in tre banbrytande album för Polydor.

Med sin ohämmat fantasifulla mix av rock, jazz, klassiskt, blues och psykedelia blev Hansson & Karlsson omtalade även internationellt och med ett bättre management hade man säkert kunna tillvaratagit de möjligheter, erbjudanden och inbjudningar man fick från utlandet bättre. På Stockholms konserthus spelade man 1967 förband till Cream och lite senare jammade man en natt med Jimi Hendrix på Klubb Filips, ett jam som bl.a resulterade i den av Jimi Hendrix senare inspelade låten Tax Free.

På 70-talet gick Bo Hansson vidare som soloartist och redan med sitt första album – Sagan om ringen [Silence, 1970] – uppmärksammades han på nytt internationellt. Med matrisnumret SRS 4600 blev Sagan om ringen officiellt det nystartade bolaget Silences första utgåva (även om egentligen Gudibrallans debutalbum kom att ges ut några veckor tidigare).

De musikaliska tolkningarna av JRR Tolkiens böcker hittade fram till en publik i flera länder runt om i världen och i såväl Storbritannien som Australien sålde albumet guld.

På sitt andra album Ur Trollkarlens hatt [Silence] vidareutvecklade Bo Hansson sin musik med hjälp av bl.a Kenny Håkansson och Göran Lagerberg, med vilka han även satte samman ett eget band som var på väg till, men aldrig spelade på, en stor rockfestival i Tyskland som skickat en inbjudan.

Under senare halvan av 70-talet gav Bo Hansson ut de två albumen Mellanväsen [Silence, 1975] och El-ahraiah [YTF, 1977]. Därefter dröjde det ända fram till 1985 innan det sista albumet Mitt i livet [Silence] kom.

I slutet av 90-talet gjordes ett försök att återförena Hansson & Karlsson och i samband med den första cd-återutgivningen av bandets 60-talsinspelningar gjorde duon en oförglömlig återföreningskonsert på Mosebacke. Någon fortsättning blev det dock inte och de sista åren arbetade Bo Hansson istället tillsammans med bl.a organisten Eric Malmberg (Sagor och Swing).

Som ofta är fallet med stora musiker, artister och konstnärer kommer det Bo Hansson skapade att överleva honom själv och leva vidare både på nätet och skiva i många decennier till. Nya lyssnare rekommenderas söka rätt på någon av Hansson & Karlssons 60-talsinspelningar, Sagan om Ringen eller undersköna Solen (Parallellt eller 90 grader) från albumet Ur trollkarlens hatt.

En musikalisk visionär har lämnat oss.

Claes Olson