22 april 2010

Lars Gullin-priset till Bengt Hallberg

Pianisten Bengt Hallberg har tilldelats ett av landets mest prestigefyllda jazzpriser, Lars Gullin-priset.

Pianisten och kompositören Bengt Hallberg får 2010 års Lars Gullin-pris. Juryn kallar honom "en av landets mest mångsidiga musiker" och pekar på att Hallberg som ung var med om att placera Sverige på jazzvärldskartan.

På 1950-talet spelade Hallberg in skivor med många av de framstående amerikanska musiker som då kom till Sverige för att göra inspelningar, bland dem Stan Getz.

Hallberg samarbetade flera gånger med just Lars Gullin, exempelvis på Gullins första inspelning i eget namn 1951, och den sista 1976. Av Hallbergs egna plattor har särskilt At Gyllene Cirkeln från 1962 blivit en hörnsten i svensk jazzhistoria.

Lars Gullin-priset har delats ut sedan 1997. Det är instiftat av bland andra Gotlands kommun och Lars Gullin-sällskapet. Bland tidigare pristagare märks Bernt Rosengren, Georg Riedel och Fredrik Norén. Pristagaren ska verka i Lars Gullins anda.

Priset delas ut i samband med den traditionella Gullinkonserten i Sanda kyrka på Gotland i juli.

Juryns hela motivering:

"Bengt Hallberg är en av landets mest mångsidiga musiker. Som ung pianist bidrog han till att placera Sverige på världskartan. Hans personliga spel, med klassiskt anslag och oemotståndligt sväng, rymmer såväl enkelhet som intrikat musikalisk rikedom. Egenskaper som gjort honom till en efterfrågad pianist och idealisk medmusiker till Lars Gullin. Deras samarbete resulterade i några av 50-talets främsta jazzinspelningar. Hallberg deltog på Gullins första inspelning i eget namn (1951) och på hans sista (1976).

Lars Nylin