20 april 2010

MTG säljer CDON Group

Modern Times Group (MTG) avser att sälja CDON Group. Enligt ett pressmeddelande förs för närvarande diskussioner med flera icke namngivna budgivare.

MTG har meddelat att man har för avsikt att sälja ut hela sin verksamhet inom CDON Group, där utöver musik-, film- och hemelektronikhandlaren CDON även Bookplus.fi, Lekmer.se, Gymgrossisten.com, Bodystore.com, Nelly.com och Linuslotta.com. ingår.

Mediakoncernen avser att dela ut aktierna till MTG:s aktieägare. Även en tredje part har visat intresse för CDON, vilket skall utvärderas av MTG. Utdelningen av aktierna i CDON Group bedöms annars vara genomförd inom de kommande två-tre kvartalen.

CDON Groups omsättning ökade under fjolåret med 36 procent och uppgick 2009 till 1 746 miljoner kronor. Rörelseresultatet var 125 miljoner kronor, en ökning med 42 miljoner jämfört med 2008. Underhållningsverksamheten svarade för 76 procent av den totala omsättningen.

Enligt MTG:s vd Hans-Holger Albrecht är försäljningen ett led i koncernens ökade fokusering på enbart tv- och broadcastingverksamheter.
– Avknoppningen är ett naturligt steg med tanke på MTG:s fokus på våra kärnverksamheter inom TV, vårt fokus på aktieägaravkastning och nyttan som CDON Group får av en oberoende profil som en regional marknadsledare med hög tillväxt. Vi kommer att fortsätta vårt nära samarbete med CDON Group framgent för att stödja dess fortsatta utveckling, säger Albrecht i en presskommentar.

CDON:s nuvarande vd Mikael Olander kommer att kvarstå som vd även efter försäljningen.
– Jag tror att affären stärker oss, kommentarer han. Vår verksamhet har varit en lite udda fågel inom MTG. Nu ser fram mot att stå på egna ben.

Claes Olson