15 april 2010

Start Klart på banan igen

Nu är han definitivt tillbaka. Branschlegenden Per ”Start Klart” Sonerud presenterar nya artister och kliver in i den digitala världen.

Med artister som Svenne Rubins, Hjalle & Heavy, Sarek, Brandsta City Släckers, Traste Lindéns Kvintett och Persson Pack var Per Sonerud och hans bolag Start Klart under 1980- och 90-talen ständigt närvarande i musikindustrin.

Sonerud har även senare som skivbolag och förläggare gett ut musik. Han har även ständigt tyckt till om musik, senast vid årets Melodifestival då han i media ansåg att gruppen Timoteijs finalbidrag var en stöld av en låt Sonerud tidigare gett ut.

Men fokus har ändå legat på den egna reklambyrån. Fram till nu då han på kort tid presenterat två helt nya artister: Sofia Rapp Johansson respektive Oskar Gyllehammar.

När MI frågar vad som är på gång uppe i Hudiksvall svarar Sonerud enkelt:

– Detta är ju min tredje fas efter vinyl och CD är det nu dags för den digitala världen. Har bevisligen lyckats i de två första grenarna, det återstår att se om jag även lyckas lyfta fram dessa nya supertalanger.

Om folksångerskan Rapp Johansson säger han:

– Sofia rapp Johansson har en riktig historia att berätta det har alltid stimulerat mig.

Om rockpoeten Gyllenhammar har Sonerud ännu större ord:

– Riktig talang är och kommer alltid att vara en bristvara i underhållningsbranschen så när jag fick förmånen att ta del av Oskar Gyllenhammar var inte beslutet särskilt svårt. Jag vill egentligen att ett större bolag skall ta hand om denna supertalang.

När Per Sonerud kliver in i den digitala världen låter han Phonofile sköta hela sin katalog. Den fysiska utgivningen är det fortfarande Bonnier Amigo som ansvarar för.

Även i fortsättningen tror Sonerud på just den fysiska utgivningen även för egen del.

– Detta är artister som även i framtiden kommer att sälja "skivor". Jag tippar att Sofia Rapp Johansson kommer att gå ut i ca 10-15.000. Oskar hoppas jag någon multistar. Oskar borde vara varje multis dröm, han är en ny Winnerbäck!

Lars Nylin