15 april 2010

Folkpartiet vill förändra kulturreformen

Folkpartiet avslöjade i går onsdag delar av ett nytt partiprogram i kulturfrågor, det stod då klart att partiet vill bromsa upp och delvis förändra den kulturreform som presenterades tidigare i år.

I sitt nya partiprogram för kultur vill FP bl.a. ha ett kvalitetskrav för allt statligt kulturstöd. Men det mest kontroversiella är att FP vill bromsa den regionalisering som år av utredningar kommit fram till ska bli den nya svenska kulturpolitiken, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt utredningen av Chris Heister (M) ska alla regioner omfattas av den nya politiken redan år 2015. FP meddelar nu att de vill att reformen genomförs i försiktigare . FP anser att politiken i första skedet, från nästa år, ska testas på enbart Skåne, Halland, Västra Götaland och Gotland.

– Vi vill ha en kontrollstation. De fyra första regionerna bör först visa att de klarar att ge kulturstöd på ett kvalitativt vis och att regionpolitikerna kan hålla armlängds avstånd till utövarna, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens kulturutskott, till SvD.

Kulturborgarrådet i Stockholm, Folkpartisten Madeleine Sjöstedt, säger:

– Jag förutsätter att kulturdepartementet inte genomför en reform som inte passar i Stockholm.

Lars Nylin