8 april 2010

Aspiro stärker sina positioner i musikindustrin

Malmö-baserade Aspiro fortsätter att lansera nya produkter och tjänster för digital musikdistribution. Nyligen meddelade företaget att man skickat in iPhone-versionen av WiMP till Apple för godkännande i App Store. Precis som Spotify har WiMP funktioner för offline-lyssning och synkning av spellistor mellan desktopversion och mobil.

Aspiro, som grundades i slutet av 1990-talet, har under hela sin existens haft starkt fokus på mobil teknologi och har under åren levererat ett flertal olika lösningar för mobil underhållning. Idag har man tekniska lösningar för i stort sett samtliga former av digital musikdistribution, både till datorer och mobiler.

I februari 2010 meddelades att Universal Music ingått ett samarbete med Aspiro när det gäller streaming av musik. Aspiro levererar till Universal en anpassad version av sin streamingtjänst där bolaget gör ett eget urval av låtar och album. Plattformen går att använda på PC, Mac, Linux, iPhone och Android.

I november 2009 lanserade Aspiro också en ny shop i Norge som heter Juba, en shop som gör det möjligt för osignade artister att sälja sin musik digitalt direkt till lyssnare. Juba finns nu också tillgänglig genom WiMP.

Det faktum att Aspiro står för tekniken bakom WiMP, som är ett samarbete mellan dem, Platekompaniet och Telenor, tyder på ambitioner hos Aspiro att bli en ännu viktigare aktör på musikområdet. Även om Aspiro inte enbart är fokuserade på just musik, utan också är en leverantör av tekniklösningar för mobil-tv och annan distribution av underhållning, skulle en lyckad lansering av WiMP kunna resultera i en spännande situation för Aspiro som skulle kunna få en starkare funktion som "white label" för musikdistribution i Europa.

Aspiro har idag T-Mobile, Telefónica O2, Telenor, 3, TeliaSonera, BBC, Aftonbladet, mBlox, TVNorge, Entel, Tele2, NRK, BBC och VG som de största kunderna. Företaget, som ägs av Schibsted och har SEB i Norge som stor delägare, är börsnoterat på Nasdaq OMX och sålde under 2009 digitala produkter för 440 miljoner kronor genom sina plattformar. Företaget har idag över 140 anställda på kontor i hela Norden.

Det många kanske inte vet är att Aspiro också har ett kontor i USA. Sommaren 2009 skrev man avtal med en "ledande amerikansk aktör" om att drifta samma plattform som ligger bakom WiMP i Nordamerika. Än så länge finns inte mycket information om vilken aktör avtalet gäller, annat än att bolagets vd Per Einar Dybvik i samband med årets MIDEM sade att tjänsten är "redo för lansering".

Många tittar nu spänt på hur intäkterna för MaaS (Music-as-a-Service) kommer att utvecklas under 2010, och fortfarande väntar vi på mer nyheter rörande Rdio, Niklas Zennströms och Janus Friis nya skapelse som främst verkar ha Nordamerika som första marknad.

Aspiro har under de senaste tio åren successivt positionerat sig i det digitala ekosystemet kring musik, och skulle kunna ha en god chans att expandera sina erbjudanden nu när de flesta är övertygade om intäkterna för digital musik kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Jag tror att en mycket viktig faktor för Aspiro handlar om att expandera på rätt sätt utanför den nordiska marknaden. Om en sådan expansion sker skulle Aspiro på sikt kunna bli en viktig aktör internationellt för den ”nya” musikindustrin.

Under torsdagen meddelade Aspiro att man också lanserar WiMP i Danmark. Tjänsten kommer till en början endast att kunna användas av Telenors danska kunder. Precis som i Norge kostar tjänsten 99 kronor i månaden men förutom det kommer man i Danmark att ha ett specifikt erbjudande till de som har både mobiltelefoni och bredband genom Telenor, dessa kunder får tillgång till WiMP gratis i sex månader. Tjänsten lanseras i Danmark i mitten av april.

Daniel Johansson

Länkar

Information om Aspiros lösningar för musik:
http://www.aspiro.com/en/Music

I samband med MIDEM 2010 gjorde Digital Music Trends för övrigt en kort och kärnfull intervju med Aspiro's vd Per Einar Dybvik. Intervjun finns att lyssna på genom Soundcloud:
http://soundcloud.com/digitalmusictrends/interview-with-per-einar-dybvik-from-aspiro-on-the-wimp-player-midem-2010