6 april 2010

EMI allt närmare att tas över av Citigroup

Efter att EMI innan påskhelgen misslyckades med att licensiera ut sin Nordamerikanska distribution närmar det sig att bolaget tas över av den bank, Citigroup, som år 2007 var med och finansierade riskkapitalbolaget Terra Firmas köp av det engelska musikbolaget.

Som MI rapporterade på skärtorsdagen var det veckan innan påsk ytterst nära att EMI Music licensierade sin nordamerikanska distribution till rivalen Universal.

Affären skulle ha gett EMI tillräckligt med kapital, enligt rapporterna 200 miljoner pund, för att klara av de kortsiktiga lånevillkoren med det finansbolag, Citigroup, som år 2007 var med och finansierade när riskkapitalbolaget Terra Firmas köpte EMI, detta för en summa motsvarande 30 miljarder kronor.

För att infria lånevillkoren måste Terra Firma och dess holdingbolag Maltby Capital senast den 12/6 betala 120 miljoner pund till Citigroup för att inte tvingas lämna över EMI i Citigroups kontroll.

Situationen är extra inflammerad eftersom Terra Firmas ägare, industrimagnaten Guy Hands, hävdar att Citigroup blåste upp affären genom att hävda alternativa bud på EMI som senare, enligt Hands, inte visade sig ha existerat. Hands valde i november 2009 att skriva av 90 % av den summa Terra Firma satsade i EMI-köpet.

Lars Nylin

Länk till artikel i Music Week:

http://www.musicweek.com/story.asp?sectioncode=1&storycode=1040639&c=1

Länk till artikel i The Independent:

http://www.independent.co.uk/news/business/news/emi-in-dire-straits-as-talks-with-universal-and-sony-collapse-1932927.html