1 april 2010

EMI Musics USA-avtal föll i sista stund

Enligt flera källor, bland dem brittiska branschtidningen Music Week, har det i dagarna varit nära att skulddrabbade EMI Music slutit ett avtal om att licensiera ut sin distribution till ett annat storbolag i Nordamerika. Förhandlingarna lades dock ner natten mellan onsdag och torsdag svensk tid.

Uppgifter i brittiska Music Week säger att EMI har förhandlat med såväl Sony som Universal för att med ett licensavtal i Nordamerika gällande EMI-katalogen dra in nödvändigt kapital till ett EMI i kreditkris. Ersättningen för att få licensiera EMI-katalogen i fem år skulle använts av EMI:s ägare Terra Firma för att betala akuta skulder till finansbolaget Citgroup.

Det är ännu oklart vilken av parterna som bestämde sig för att dra sig ur förhandlingen.

EMI:s ägare Terra Firma kommer nu genom det för projektet bildade bolaget Maltby fortsätta söka investerare för att möta det lån på 190 miljoner dollar som ska vara löst senast i juni.

Lars Nylin