16 mars 2010

ABBA på plats i Rock and Roll Hall Of Fame

I måndags kväll introducerades ABBA officiellt i Rock and roll Hall of Fame. Vid en tillställning på hotellet Waldorf Astoria i New York gjorde svenskarna sällskap in i det stolta sammanhanget med Jimmy Cliff, Hollies och The Stooges.
ABBA respresenterades på plats av Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.

Benny Andersson var med och backade upp Faith Hill i en hyllningsversion av The Winner Takes It All. Detta efter att medlemmar av Bee Gees skött själva introduktionen av det första nordiska inslaget i Rock and roll Hall of Fame.

– Vilken fantastisk kväll, vilken ära. Agnetha och Björn hälsar, de kunde tyvärr inte komma i kväll, sa Lyngstad som även underströk att ABBA med all säkerhet aldrig kommer att återförenas.

– Vi hade inte stått här om det inte varit för andra som redan blivit invalda, till exempel Chuck Berry. ABBA är ett resultat av det amerikanska arvet, men även av den svenska folkmusiken, det som är melankoliskt. Du kan se det i ögonen på Greta Garbo, och även, för den som är uppmärksam, se det i Ingmar Bergmans filmer, fortsatte en uppenbart rörd Benny Andersson.

Bland vittnena till denna upphöjning fanns Bruce Springsteen, Chris Isaaks och Meryl Streep, som har huvudrollen i filmen Mamma Mia.

Joel Peresman, chef för Rock and Roll Hall of Fame Foundation, sa som replik på att vissa ifrågasatt om ABBA har i sammanhanget att göra:
– Att ABBA blivit invalda är ett levande bevis på att man inte behöver syssla med ren rock and roll för att komma in här.

Lars Nylin