11 mars 2010

Gåtan Philemon Arthur and the Dung löst – nästan!

Ett av de mest uppmärksammade inslagen vid Tempo dokumentärfilmsfestival, som hålls i Stockholm i helgen, är en film om det mytologiserade svenska 1970-talsbandet Philemon Arthur and the Dung. Duon bakom filmen säger sig ha varit bandmedlemmarnas identitet på spåren, men till sist valt att inte avslöja dem.

Det är Gävlefilmarna Jonas Johannesson och Martin Snygg som gjort filmen Philemon Arthur and the Dung – Jakten på orkestern utan ansikte. Under arbetet med filmen säger de sig ha kommit på spåren identiteten på det i 40 år hemliga bandet. Men att de valde att inte gå vidare med avslöjandet:

— Jag är ganska övertygad om att vi var otroligt nära. Det var nästan så att vi kunde knacka på dörren och fråga. Men för oss handlar det om vördnad. Vi har den största respekt för bandet, deras musik och deras val att vara anonyma. Visst, vi skulle få jätterubriker om vi avslöjade dem, men det skulle samtidigt kännas för jobbigt. Vi är hellre en del av myten än de som spräcker den. Det beslutet kändes oerhört bra, säger Johannesson till TT Spektra.

Philemon Arthur and the Dung var inte bara kontroversiella beroende på sin hemliga identitet. De spelade även in musik som fick dåtidens musiketablissemang att rasa. När duon 1972 vann en grammis sparkades etablissemanget bakut och Grammisgalan försvann i 15 år. Filmen om gruppen med sprängkraft, som tidigare visats i Malmö, visas nu vid tre tillfällen under Tempo men också t.ex. vid Musikfilmsfestrivalen i Göteborg i slutet av månaden.

Andra musikfilmer under Tempo: Off Ways, om en resa med Einstürzende Neubauten; Ola Svensson Superstar, om Ola Salo; Pansy Division, om gaybandet med samma namn; Taqwacore, om muslimska punkband.

Lars Nylin