11 mars 2010

Anna Bergendahl förhandsfavorit i Melodifestivalen

Anna Bergendahl är med This Is My Life förhandsfavorit såväl hos oddsmakare som tidningsläsare inför lördagens final av Melodifestivalen 2010. Även de senaste årens utfall talar för en kvinnlig vinnare.

2008 vann Charlotte Perelli före Sanna Nielsen, 2009 segrade Malena Ernman före Caroline af Ugglas. Den kvinnliga dominansen under senaste melodifestivalerna får en fortsättning även i Globen i Stockholm på lördag kväll. Detta i alla fall om man får tro spelbolagens oddsmakare och merparten av kvällstidningarnas enkäter. Anna Bergendahl tippas hårdast som segrare och utmanas främst av tjejgruppen Timoteij.

Om det blir någon av dessa eller en helt annan av totalt 10 finalister avgörs på lördagskvällen av tv-tittarna och totalt elva jurygrupper. Fem av de sistnämnda är svenska medan sex är utländska och kommer från Ryssland, Irland, Norge, Grekland, Serbien och Frankrike. Medan jurygrupperna redovisar sina röster är telefonslussen öppen ytterligare fem minuter för att tv-tittarna ska kunna fortsätta rösta via telefon och sms.

– De sex utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning och bra representation av de ”musikaliska områden” som i dag tävlar i Eurovision Song Contest. Vi hoppas att deras röster ska ge svenska tittare en fingervisning om hur dessa länder bedömer de svenska finalisternas chanser i ESC, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010.

Telefonslussen öppnar klockan 20.00 på finalkvällen och det är bara en röstningsomgång.

MI summerar givetvis resultatet på måndag och berättar då också vilka skivbolag och förlag som blev vinnarna av Melodifestivalen 2010. På förhand ligger Lionheart, såväl skivbolaget som förlaget, i vinnarhålet men det finns sannerligen utmanare, skivbolaget Warner Music har t.ex. tre finalister.

Finalisterna:

De tio bidrag som på lördag tävlar om att bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2010 i Moskva i maj är (i startordning):

1. Darin You’re Out Of My Life (Henrik Janson / Tony Nilsson)
2. Pernilla Wahlgren Jag vill om du vågar (Pontus Assarsson / Daniel Barkman / Jörgen Ringqvist)
3. Andreas Johnson We Can Work It Out (Andreas Johnson / Bobby Ljunggren / Marcos Ubeda)
4. Timoteij Kom (Niclas Arn / Gustav Eurén / Karl Eurén)
5. Peter Jöback Hollow (Anders Hansson / Fredrik Kempe)
6. Ola Unstoppable (Alexander Kronlund / Hanif Sabzevari / Dimitri Stassos / Ola Svensson)
7. Jessica Andersson I Did It For Love (Kristian Wejshag / Lars Dille Diedricson)
8. Salem Al Fakir Keep On Walking (Salem Al Fakir)
9. Anna Bergendahl This Is My Life (Bobby Ljunggren / Kristian Lagerström)
10. Eric Saade Manboy (Fredrik Kempe / Peter Boström)

Lars Nylin