9 mars 2010

Musik på DVD – Elvis, Beatles och Rolling Stones

Spectacle – Elvis Costello With… [Tri-Fi / Kommunikation / BAM]
Med sin rosade tv-serie med artist- och musikermöten inspelade på Studio 8H / Rockefeller Centre och The Apollo Theatre i New York lyckades Elvis Costello på flera sätt förhöja nivån på musiken i tv-rutan. Under avspända former fick han såväl Lou Reed, Elton John, The Police, Rufus Wainwright, Kris Kristofferson och Herbie Hancock som Norah Jones, Rosanne Cash, Renée Fleming och f.d. president Bill Clinton att sitta in för längre samtal, framträdanden under annorlunda former och rena jam sessions. Bortom promotionscheman, intervjumallar och kändisvinklingar. Ambitionen var att fokusera på de rent musikaliska möjligheterna – och det lyckades Costello med, näst intill fulländning.
Den här välmatade 4DVD-boxen innehåller samtliga 13 program från serien Elvis Costello with… som spelades in 2008. Dessutom ett antal bonusspår innehållande backstage-intervjuer med flera av de medverkande (inklusive programledaren själv) samt några icke tv-sända låtar med Elvis Costello, bl.a en version av Jimi Hendrix Purple Haze – ett jam med The Police.
Det här är ren edutainment – både lärorikt och underhållande. På högsta nivå. CO

The Rolling Stones Rare and Unseen [Wienerworld / Kommunikation / BAM]
The Beatles Rare and Unseen [Wienerworld / Kommunikation / BAM]
John Lennon Rare and Unseen [Wienerworld / Kommunikation / BAM]
De här tre DVD-filmerna i serien Rare and Unseen gör på inget vis anspråk på att vare sig berätta den korrekta, sanna eller fullständiga historien om något av de aktuella banden eller soloartisten John Lennon. Genom att på ett fängslande sätt väva samman sällan eller aldrig tidigare visade filmklipp och intervjuer – med såväl artister och musiker själva, som med närstående kollegor och samarbetspartners – lyckas man dock skapa ett både spännande och intressant material.
The Beatles-filmen tar sin början redan innan bandet bildades i Liverpool och innehåller bl.a den först filmade inspelningen med The Beatles, live på scen i februari 1962. Via bl.a det enda filmade materialet från den mytomspunna turnén i Skottland 1964 förs historien fram via den franska sångerskan Sylvie Vartans minnen från galorna på Olympia i Paris samma år, Paul McCartneys privata filmer från Magical Mystery Tour-äventyret och bandets gradvisa upplösning under inspelningen av Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. En svaghet jämfört med t.ex The Beatles eget officiella Anthology-projekt är förstås avsaknaden av originalmusik, men intervjuklipp med bl.a de tidiga fansen Phil Collins och Steve Harley (Cockney Rebel) uppväger en hel del. Liksom förstås intervjuklippen med Lennon, som förstås ses och hörs i såväl The Beatles-filmen som den dvd som fokuserar på honom själv.
The Rolling Stones-filmen bygger huvudsakligen på ett antal olika intervjuer med Mick Jagger, men samtliga andra medlemmar medverkar med berättelser och intervjusvar – även Mick Taylor (som efter att ha ersatt originalmedlemmen Brian Jones 1969 på 70-talet lämnade bandet till förmån för Ron Wood). Sammanställningen av filmmaterial följer snarare ett tematiskt än ett kronologiskt upplägg, men i och med att klippen är hämtade från i princip hela bandets långa karriär blir resultatet ett sevärt pussel. Givetvis är det här filmer som i första hand riktar sig till de redan dedikerade fansen. Med en lämplig ciceron i närheten bör dock samtliga utgåvor kunna fascinera även icke-initierade rockfans. CO