24 februari 2010

Sista ABBA-turnén blir bok

Från premiären i Kanada hösten 1979 och fram till avslutningen i Japan på våren 1980 pågick det som skulle bli ABBA:s avskedsturné. Resans inledning i Nordamarika följdes av journalisten Leif Schulman och fotografen Charles Hammarsten. Reportagen bildar nu grund för en ny bok.

Den 13 september 1979 inledde ABBA i Kanada den världsturné som skulle leda fram till deras sista framträdande, i Japan 27 mars 1980. Schulman och Hammarsten följde turnéns första del för tidningen Hänt i Veckans räkning.

Redan från början var det meningen att det skulle resultera i en reportagebok. En sådan kom också 1979 med titeln Succé på världscenen. Nu, 30 år senare, får duon möjlighet att fullfölja projektet. Schulman var vid tiden frilansjournalist, han verkade bl.a. som tidningen Billboards Sverige-korrespondent. Hammarsten har senare blivit mest känd som kunglig hovfotograf.

Den nya boken, Abba i Amerika – ges ut av Premium Publishing (välbekanta för sina många musikböcker i coffee table-format) och släpps måndag 1 mars både på svenska och engelska.

Lars Nylin