17 februari 2010

Lady Gaga trippelsegrare vid Brits Awards

Förhandsfavoriterna tog hem de tyngsta priserna vid Brits Awards i tisdags. Lady Gaga tog storslam och vann tre kategorier. Den brittiska musikbranschens mest prestigefyllda pris firade samtidigt 30 år – trots att den första utdelningen faktiskt skedde 1977.

Vid Brits Awards tidigare i veckan hyllades Oasis och Spice Girls för bästa album respektive låt från de senaste 30 åren, detta för What’s The Story (Morning Glory) respektive Wannabe.

Det var möjligen lite typiskt att det blev tyst i högtalarna när Liam Gallagher i Oasis skulle tacka för priset. Det om 30 år är nämligen en sanning med modifikation då Brits delades ut första gången redan 1977. Däremot så var det 30:e gången som prisgalan arrangerades.

Men sådana petitesser satta åt sidan blev galan som vanligt en glamorös blandning av tradition och trend. Helt färska namn delade scenen på Earls Court med artister som i den snabbrörliga brittiska industrin framstår som veteraner.

Lady Gaga tog hem storslam och vann samtliga tre kategorier hon var nominerad i. Indirekt belöningar med svensk koppling eftersom Nadir ”RedOne” Khayat haft en huvudroll i Lady Gagas framgångar.

Samtliga de artister med tre förhandsnomineringar fick annars minst ett pris. Med ett undantag: engelskan Pixie Lott som gick Lott-lös från galan…

Liveframträdanden gjordes av bl.a. Alicia Keys, Jay-Z, Lady Gaga, Lily Allen och Robbie Williams.

Övriga vinnare vid Brits Awards:

Årets manliga brittiska artist
Dizzee Rascal

Årets kvinnliga brittiska artist
Lily Allen

Årets brittiska genombrott
JLS

Årets brittiska grupp
Kasabian

Årets brittiska album
Florence And The Machine, Lungs

Årets brittiska singel
JLS, Beat Again

Årets internationella manliga artist
Jay-Z

Årets internationella kvinnliga artist
Lady Gaga

Årets internationella genombrott
Lady Gaga

Årets internationella album
Lady Gaga, The Fame

"Outstanding contribution to music"
Robbie Williams

Lars Nylin